Vårdpersonal ska kunna drogtestas vid misstanke

Oppositionspolitiker i Region Östergötland kräver nu att regionen vidtar åtgärder efter Correns granskning om att missbrukande vårdpersonal får arbeta kvar inom vården. Nu vill regionpolitikerna att vårdpersonal ska kunna testas på arbetsplatsen vid misstanke.

Se när vi frågar om regionpolitikerna vill göra ett alkotest

Foto: Jasmine Hübinette, Tina Enström

Linköping2024-10-18 05:00

– Det har varit ganska skrämmande läsning, framför allt ur ett patientsäkerhetsperspektiv, för man ska ju kunna lita på vår hälso- och sjukvård. Nu hoppas jag på att det kommer att bli förändringar och förbättringar på flera olika nivåer, säger Margareta Fransson (MP).

Correns granskning i flera delar har visat att vårdpersonal med missbruksproblem får fortsätta arbeta med patienter trots att tillsynsmyndigheterna bedömer att de är en stor risk för patientsäkerheten. Nu vill partierna i Region Östergötland att vårdpersonal ska kunna testas vid misstanke om att de är påverkade av alkohol och droger, utom Centerpartiets Julie Tran (C) som vill att frågan ska utredas.

– Jag anser att vi har brustit i vårt arbetsgivaransvar. Det har gått lång tid innan vi som arbetsgivare har fångat upp en medarbetare med misstänkt missbruk. Vi vill säkerställa en patientsäker vård och där kan alkohol- och drogtester vara ett verktyg bland flera, säger Julie Tran (C), som väckt frågan i regionpolitiken.

undefined
"Man behöver se över var det behövs", säger Julie Tran (C), som vill utreda tester av vårdpersonalen och ser en möjlighet att testa på specifika avdelningar.

– Finns det en välgrundad misstanke så är det självklart att man ska kunna gå vidare med att testa den individen, säger Jessica Eek (V), som själv inte vill blåsa i Correns alkotest eftersom hon tycker att det känns integritetskränkande.

Flera av partierna har reagerat på Correns granskning och nu vill alltså en majoritet av partierna kunna testa personalen vid misstanke.

– Jag tycker att tester ska vara ett verktyg att använda när man har en misstanke. Det kan ju ge det där utfallet ja eller nej, som man har varit osäker på, säger Kaisa Karro (S).

Sedan i april tittar Region Östergötland även på ett medborgarförslag om att införa alkolås i regionens operationssalar. 

– Det är helt uppenbart att det har funnits brister i de här fallet som har lyfts fram i granskningen. Det är jättebra att det kommer upp, sen är det naturligtvis förskräckligt att det kunnat ske, säger Per Larsson (KD).

På Miljöpartiets initiativ ska även regionens alkohol- och drogpolicy uppdateras, den senaste versionen är från 2010.

– Så att den inte bara finns, utan är väl känd i verksamheten.Det är hög tid att Region Östergötland uppdaterar och förstärker sin alkohol- och drogpolicy. Den otrygghet som de uppdagade bristerna innebär är oacceptabla. Det är otroligt viktigt att regionen snabbt vidtar åtgärder för att säkerställa patientsäkerheten i vården, säger gruppledare Margareta Fransson (MP).

undefined
"När du är på din arbetsplats så ska du inte ha druckit alkohol och du ska inte ha tagit några andra illegala substanser", säger Margareta Fransson (MP), som nu driver frågan om att Region Östergötland aktivt måste arbeta med sin alkohol- och drogpolicy.

– Vi har alltid ett arbetsmiljöansvar och som jag har sagt tidigare är det ett chefsansvar. Det är alltid ett ansvar man har, som chef och som medarbetare att sköta sig på det sätt man ska. Också som kollega, att informera, att larma. Vi har en ledning som verkligen vill gå till botten med problemen, säger Marie Morell (M).

undefined
"Jag tycker att det är viktigt att vi pratar om många olika missbruk", säger regionstyrelsens ordförande Marie Morell (M).

Flera av partierna framhåller chefsansvaret i situationerna som Corren har granskat och menar därför att chefen ska kunna testa vid misstanke om alkohol- eller drogpåverkan.

– Oavsett vad vi ser för beteende som vi inte vill ha på vår arbetsplats så behöver vi kunna hantera det. Och då måste man som chef, medarbetare, kollega, eller oavsett roll, känna sig trygg med att arbetsgivaren står bakom mig när jag ser ett felaktigt beteende, för det vill vi komma ifrån, säger Andreas Westöö (L).

undefined
"Visar man på att man har en missbruksproblematik så tycker inte jag att man ska arbeta med patienter överhuvudtaget", säger Richard Svensson (SD), gruppledare i Region Östergötland.

– Rutinen är att chefen ska hantera det och är det så att man är onykter eller på andra sätt påverkad på arbetet så behöver man ju plocka den personen från sin anställning under den perioden. En kirurg exempelvis, som är onykter, ska inte operera under den tiden som utredningen pågår, säger Richard Svensson (SD).

I mars 2024 publicerades Correns granskning om att en neurokirurg fått fortsätta operera patienter på Universitetssjukhuset i Linköping, trots att kollegor larmat om att han verkade påverkad i operationssalen och samtidigt hade blivit av med sitt körkort efter att han misskött sitt alkolås.

– Vi behöver ge stöd och stöttning, men skulle det vara så att man har ett långtgående missbruk är inte jag främmande för att man plockar den här personen från sin anställning, utifrån de verktyg som finns. Är det så att man kan stänga av en person under rehabilitering, så får man göra det och är det så att man behöver säga upp en person så får man göra det. Det beror på det enskilda fallet, säger Richard Svensson (SD).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!