Ifjol gjorde kommunen en inventering av stadens almar som visade att närmare 500 träd smittats av almsjuka. För att minska spridningen och förhindra att fler träd smittas har man nu börjat vaccinera friska almar. Metoden är välbeprövad i Europa och liknande försök har gjorts på bland annat Gotland.
– Kan vi rädda almarna ett antal år till så gör vi gärna det, säger Liselott Johansson, stadsträdgårdsmästare på Linköpings kommun.
Med en jättelik spruta går arborist Mikael Grönlund varv efter varv runt almstammarna i domkyrkoparken. Vaccinet sprutas in ungefär en meter upp på stammen med tio centimeter mellan varje injektion. För att vara extra säker på att man inte sprider almsjuka mellan träden bränner man toppen av sprutverktyget innan man går vidare.
– Det är ett viktigt uppdrag, det vore synd om alla almar skulle försvinna, säger han.
Vaccinet som används kommer från Nederländerna och innehåller en liten mängd av den svamp som täpper till trädets näringskanaler och orsakar almsjuka. Svampen triggar trädets immunförsvar och bygger upp resistens, precis som mänskliga vaccin. För att nå högsta effekt injicerar man vaccinet på försommaren när träden är som mest aktiva.
Almarna måste vaccineras årligen för att fortsätta vara resistenta mot almsjuka. Varje injektion kostar ca 14 kronor och i längden blir det en stor summa. Men Liselott Johansson menar att det är en investering för framtiden.
– Det är en väldigt liten peng för att bevara de gamla välväxta almarna så länge som möjligt, både för stadsbilden och för den nytta stora träd utgör som ekosystemtjänst och för biologisk mångfald, säger hon.
Hur effektivt är vaccinet?
– Det finns mycket försök och många års erfarenhet, man har sett att det gör god nytta, så vi tror på det här.
Kommunen har arbetat hårt för att bekämpa spridningen av almsjuka i Linköpings innerstad. Många sjuka träd har redan tagits ner och fler kommer att försvinna under årets lopp.
– Det är jättetragiskt. En del kommuner har helt gett upp och tar ner allt men vi känner att vi fortfarande har alldeles för värdefulla almar.
Att vaccinera friska träd är därför viktig. Samtidigt planteras nya träd. I domkyrkoparken är planen att det framöver ska planteras lind.
– Det måste finnas träd som kommande generationer får uppleva och som är i den här storleken, säger Liselott Johansson.