På väggen på Peter Ihres kontor hänger en Sverigekarta med färgglada nålar utplacerade runt om i landet. Varje nål representerar ett dagstidningstryckeri. De flesta nålarna sitter dock utanför kartan.
– Jag började sätta ut nålarna när jag började här 2012. Då fanns det 40 dagstidningstryckerier i Sverige. I dag finns det 12. När ett tryckeri stänger tar jag bort nålen från kartan.
Peter Ihre har arbetat i tryckeribranschen i hela sitt liv. De senaste tio åren har han varit vd för tryckeriföretaget Pressgrannar, ett dotterbolag i NTM-koncernen där bland annat Corren ingår. När han började hade NTM tre egna tryckerier. Snart, när det på Gotland stänger, är det bara Linköping kvar.
– Visby stänger i oktober och då tar vi över Gotlandstidningarna. För att hinna få över dem med båt till morgonen måste tidningarna bli klara tidigt så att vi kan börja trycka redan på eftermiddagen.
Tryckeriet i Torvinge går på högvarv sex kvällar i veckan. I dag trycker de åtta av NTM-koncernens dagstidningar och en rad andra tidningar – ett resultat av att tidningar flyttat sin produktion till Linköping när andra tryckerier lagts ner.
– Jag brukar säga att vi är det sista tryckeriet som stänger i Sverige. Kanske tillsammans med det som trycker Stockholmstidningarna Aftonbladet, Expressen, Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet.
Är det oundvikligt att ni kommer att behöva stänga en dag?
– Nej, man ska inte säga att det är oundvikligt. Men jag skulle säga att det är osannolikt att vi trycker dagstidningar om 25 år.
Anledningen till att så många tryckerier tvingas stänga stavas föga förvånande: ekonomi.
– Det är så små upplagor nu så man kan flytta produktionerna. Dessutom blir tidningarna allt mer digitala, det är många faktorer som hänger ihop. Dessutom har papperspriserna brakat iväg fullständigt på sistone.
I nästan samma takt som tryckerierna lägger ned gör också Sveriges pappersbruk som tillverkar tidningspapper det. I dag finns det två kvar: Holmen i Norrköping och Hylte i Halmstad. Det sistnämnda är till salu och förväntas lägga ner.
– I Finland har man stängt alla pappersbruk som tillverkar tidningspapper. Och det är Finland, världens största skogsland. Det finns ingen ekonomi i tidningspapper. Det är ett jätteproblem för oss.
Man får känslan av att tryckerivärlden runt omkring dig står i fullständig brand.
– Så känns det ibland! Det sista halvåret har varit jobbigt, framförallt när det handlar om pappret. Men det som gör att det inte bara brinner är att vår verksamhet här går väldigt bra och att vi tjänar lite pengar.
För papperstidningsläsarna blir effekterna av nedlagda tryckerier att innehållet i tidningen förändras. Bor man långt ifrån ett tryckeri så trycks ens tidning tidigt på kvällen och vissa sena nyheter kommer inte med.
– Men nyheterna finns på webben. Man går inte till papperstidningen för att få de senaste nyheterna längre. Kan man acceptera att det är så finns det ingen anledning att trycka sent på kvällen.
– Aftonbladet och Expressen trycks vid 18-19 på kvällen. Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet mellan 20-22.
Så om riksdagshuset skulle brinna upp klockan 22.10 så har inte Stockholmstidningarna med det i morgondagens papperstidning?
– Nej. Men Corren som trycker klockan 23 har det.