Sjön är tömd och den brungröna mattan av vattenpest dominerar bilden av Frökärret den här novemberdagen. Vattenpest är en invasiv växt som sprider sig snabbt och kan orsaka problem, men har svårt att klara den svenska vintern när den blottas så här.
– Tio grader kallt och inte så mycket snö vore perfekt. Då frystorkar och dör de flesta plantorna, säger Anders Jörneskog.
Nu är det inte främst för vattenpestens skull som proppen i sjön drogs ut för en dryg vecka sedan. Det stora problemet stavas mört och de finns i tiotusentals. Mörten konkurrerar om samma föda som de ovanliga fågelarterna svarthakedopping och smådopping som kommunen vill gynna.
– Mörtarna hittade hit och är duktiga på att föröka sig, säger Anders Jörneskog.
Hur mycket mört fanns det i Frökärret i år?
– Svårt att säga. Många tiotusentals.
Att tömma våtmarkerna i Tinnerös eklandskap kan tyckas vara en drastisk metod, men det görs regelbundet. Anders Jörneskog beskriver det som att dra ur proppen ur ett badkar.
– Det tar mig ungefär en kvart.
Många mörtar följer med tömningen ut i Tinnerbäcken, men en hel del fisk blir kvar och hägrar, uttrar och minkar har närmast obegränsat med föda under en period.
– Vill man ha ett rikt grod- och fågelliv med mycket insekter – och fortsätta att ha attraktiva jaktmarker för fladdermöss – då måste man hålla tillbaka fisken.
Frökärret anlades 2010 och nästan direkt hittade svarthakedoppingen dit. Efter ett par år kom de första fiskarna som snabbt förökar sig och börjar bli ett problem för fåglarna. När Anders Jörneskog märker att doppingarna slutar häcka är det dags för en nystart.
Våtmarkerna töms och doppingarna får en chans att börja om. Går allt som det ska kommer Frökärret att vimla av svarthakedoppingar om två-tre år.
– Vi ska gynna allt annat än fisk. Målbilden är att vi ska få ut ungar från både svarthakedopping och smådopping, säger Anders Jörneskog.
Tinneröområdet består numera av flera lämpliga miljöer att häcka i för doppingar och andra arter som föredrar grunda småsjöar. Anders Jörneskog noterade inte mindre än 50 smådoppingar i de nyanlagda Ullaberg och Mossens våtmarker i somras – så många har inte setts på en och samma plats i Östergötland tidigare.
– Fåglarna är alltid först på plats, de följer ofta bävern som är den som ser till att det blir våtmarker genom att dämma.
När kom bävern till Frökärret?
– Den har inte kommit hit. Det är jag som lekt bäver, säger Anders Jörneskog.