Här tävlar seglarna – vid sidan av

Segelbåtar i miniatyr och frusna händer. "Radiostyrd kappsegling är annorlunda och mer lekfullt", säger Bo Rogalin.

Radiostyrd kappsegling är billigt, smidigt och ett utmärkt sätt att lära sig segla.

Radiostyrd kappsegling är billigt, smidigt och ett utmärkt sätt att lära sig segla.

Foto: Frida Glenning Ströberg

LINKÖPING2018-11-25 15:00

Under söndagen anordnade Linköpings seglingssällskap (LinSS) sin första officiella lokala tävling i Dragon Force 65 – Sveriges och världens största radiostyrda kappseglingsklass. På en markerad bana kryssar elva stycken kappseglare för att komma först i mål. Den svaga vinden är kylig och ett tunt lager is fick knackas bort innan tävlingen. Men båtarnas kaptener står tryggt på bryggan. Med radiostyrningen justerar de båtens segel och roder och båten drivs framåt enbart av vinden.

– Radiostyrd kappsegling är mer socialt. I vanlig kappsegling sitter man ju själv i en båt – här står man bredvid varandra, säger Bo Rogalin, tävlingsledare och ledamot i seglinssektionen.

I drygt tre år har klubbmedlemmarna träffats varje vecka för att träningssegla ihop. Oftast håller de till här i Linköpings segelbåtshamn eller i hamnbassängen i Berg.

– Intresset och antal anmälda växer stadigt. Människor som går förbi är nyfikna och ställer frågor, säger Bo Rogalin.

De flesta som intresserar sig för radiostyrd kappsegling har seglat tidigare.

– Det är ett komplement till den vanliga kappseglingen. Det förlänger säsongen, vi seglar ju så länge det är öppet vatten. Men det är också ett utmärkt sätt för nybörjaren att lära sig segla. Principerna är ju desamma, säger Bo Rogalin.

En båt kostar runt 2 000 kronor.

– Tidigare var radiostyrda båtar väldigt dyra, men eftersom klassen nu finns över hela världen har priserna sjunkit rejält.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!