Sedan förra sommaren finns Skatteverket, Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten samlade under ett tak under namnet Statens servicecenter. I Linköping ligger det på Kungsgatan 27 där personalen tar emot och hjälper till med alla möjliga frågor.
Men som mycket annat i samhället blir myndigheterna alltmer digitala och nästan allting kan skötas från en dator eller mobiltelefon. Sådant kan dock vara krångligt för många. Uppemot en miljon människor i Sverige kan inte använda internet själva, enligt Internetstiftelsen.
– Här kan vi göra en insats för att minska det digitala utanförskapet, säger Paul Larsson, divisionschef för landets servicekontor.
För att hjälpa besökarna att göra fler ärenden digitalt lär personalen på servicecentret ut hur man kan navigera på myndigheternas hemsidor. Och att ta sig över det första och kanske största hindret: digitalt bank-id.
– Det är vår första fråga när en kund kommer in: "Har du mobilt bank-id?". Det är nyckeln till allting, säger Mari Bergström, chef för servicekontoret i Linköping.
När man väl använt nyckeln återstår nästa steg: att kunna ta sig runt och förstå myndighetens hemsida, vilket inte alltid är helt lätt.
– Man har arbetat med att förenkla hemsidorna i 20 år. Det är en balansgång mellan vad som är rättssäkert och vad som är begripligt, vissa saker måste uttryckas på ett visst sätt. Men man kan göra de ännu enklare, säger Paul Larsson.
Under fredagen genomfördes en temadag runt om i landet under namnet Digital Idag, för att uppmärksamma den digitala omställningen. Servicekontoret i Linköping fick besök av Paul Larsson och Peter Wallenberg Jr, som är ordförande för Wallenbergstiftelserna.
– Vi kan inte stoppa digitaliseringen och den kan vara extremt krånglig för den äldre generationen. Men det är någonting som vi måste se till att fler har en förståelse för, säger Peter Wallenberg Jr.
I och med coronapandemin uppstår ytterligare ett problem: Många som inte kan använda internet vill inte heller ta sig till servicekontoret.
– Det är ett problem och vi har sett ett fall i besökssiffrorna. Vi har ordnat ett telefonnummer som man kan ringa, men det är inte ett substitut fullt ut, säger Paul Larsson.
På kontoret arbetar man för att det ska vara säkert att komma på besök.
– Vi har ändrat vårt arbetssätt så att det inte är trångt, säger Mari Bergström.