Här tas 200 patent om året – nu har jakten på 6G inletts

Ett sent telefonsamtal och en samling hastigt uppställda baracker. Så inleddes Ericssons resa i Mjärdevi. Då handlade det mesta om NMT, den första generationens mobiltelefoni. Nu har jakten på 6G inletts.

Efter en vända på Toyota Material Handling är Gustaf Gabrielsson tillbaka på  Ericsson i Linköping – den här gången som platschef.

Efter en vända på Toyota Material Handling är Gustaf Gabrielsson tillbaka på Ericsson i Linköping – den här gången som platschef.

Foto: Åke Alvin

Linköping2024-12-11 05:00

På kvällen före Allhelgonahelgen 1986 ringde telefonen hemma hos Bengt Isaksson. Han var vd för det kommunala bolaget Sankt Kors, som sedan några år höll på att bygga upp Forskningsbyn Mjärdevi.

Den som ringde var Göran Kristoffersson, produktionsdirektör på Ericsson Radio Systems. Han hade en fråga: "Kan ni ordna 1 000 kvadratmeter åt oss i Mjärdevi, med inflyttning 1 februari?".

Att få ett företag som Ericsson till Mjärdevi var en dröm för Sankt Kors. Problemet var bara att det inte fanns några lediga lokaler.

I sin bok "En liten pusselbit av stadens historia" berättar Bengt Isaksson om den febrila verksamhet som telefonsamtalet drog igång. En tomt valdes ut, mellan Teknikringen och golfbanan. Man schaktade, drog ledningar och lyckades hitta ett företag som kunde leverera 32 kontorsmoduler. 

"Den 1 februari kom. Vi hade lyckats med det nästintill omöjliga. Ericsson Radio Systems kunde flytta in med sin personal, som vid det här tillfället uppgick till ett tiotal personer", skriver Isaksson i sin bok.

Under decennierna som gått har Ericsson vuxit och krympt i olika omgångar. Som störst var företaget på 1990-talet, när uppemot 3 000 arbetade i Mjärdevi – majoriteten av dem med att tillverka mobiltelefoner.

I dag tillverkas inga telefoner i Mjärdevi. Ericssons nästan 800 anställda sysslar framför allt med radionätstyrning och de gör det i cirka 20 000 kvadratmeter stora lokaler på båda sidorna av Datalinjen.

– Ericsson levererar allt som gör att du och jag kan använda våra smartphones, från master till mjukvara. I Linköping är det primärt mjukvaran vi arbetar med, berättar Gustaf Gabrielsson.

Gustaf har nyligen efterträtt Anders Lindström som Ericssons platschef i Mjärdevi. Eller head of site, som det står på visitkortet, för på det globala företaget Ericsson är det engelska som är huvudspråket. 

Gustaf är dessutom ansvarig för 1 700 5G-utvecklare i sju länder och när vi träffar honom har han just kommit hem från Sydkorea.

– Jag började på Ericsson som mjukvaruutvecklare 2001. Då var det GSM-tekniken vi höll på med. Jag växlade ganska snabbt in på chefsspåret och jag har bland annat varit chef för forskning och utveckling på Toyota Material Handling innan jag återvände till Ericsson, berättar han.

undefined
Gustaf Gabrielsson är platschef på Ericsson i Mjärdevi. Han ansvarar också för 1 700 5G-utvecklare på sju kontor runtom i världen.

GSM var den andra generationens mobiltelefoni, efter NMT. Sedan dess har 3G, 4G och 5G rullats ut, och på Ericsson i Linköping kretsar just nu mycket om det man kallar 5G Advanced, som just lanserats.

– Det handlar bland annat om att kunna garantera en viss hastighet under en viss tid. Ta till exempel ett nyhetsteam som är ute och gör ett reportage. Eller en formel 1-tävling där väldigt många människor samlas på ett ställe. Då kan man betala lite extra till operatören för att reservera kapacitet så att man får en perfekt uppkoppling, förklarar Gustaf Gabrielsson.

En utveckling av 5G, alltså. När kommer 6G?

– Vi har börjat jobba med 6G och det gör andra spelare också. Men det återstår att definiera vad 6G kommer att innebära.

Ericsson var väl som allra mest dominant när 3G byggdes ut?

– Ja, men jag skulle allt säga att vi är rätt dominanta nu också. Om man undantar Kina så går mer än 50 procent av världens mobiltrafik genom våra nät. Det är rätt fantastiskt egentligen. Men vi utmanas hela tiden, så det gäller att vi ständigt tänker på nästa steg och inte lutar oss tillbaka. Vi måste få till den här innovationen som är så viktig, annars är vi inte relevanta – och det går ganska snabbt i vår bransch.

På en lång vägg i Ericssons byggnad på Datalinjen 3 finns bevis på den innovationsförmågan. Här finns hundratals mässingsplaketter, en för varje patent. 

– Ericsson har just nu över 60 000 patent. Här i Linköping ligger vi bakom cirka 200 om året, berättar Gustaf Gabrielsson.

200 patent om året – det är nästan ett per arbetsdag. Vad patenten handlar om är inte lätt för en lekman att begripa. Men Gustaf tar ett exempel:

– Noggrannare positionering genom att kombinera GPS-teknik och 5G-teknik. Det är en av nyckelfunktionerna i 5G Advanced.

undefined
Ericsson har kunder i 180 länder. Den här 5G-utrustningen monteras i Australien.

I våras gjorde Ericsson stora nedskärningar. 1 200 av 14 500 anställda i Sverige fick sluta. Linköping klarade sig lindrigt undan, enligt Gustaf Gabrielsson.

– Vi fick skära lite i vissa delar, men väldigt begränsat. Vi jobbar med rätt saker här i Linköping, säger han.

Ericsson har genom åren fått en del facklig kritik för att göra nedskärningar – för att strax därefter nyanställa yngre förmågor. Hur ser du på det?

– Vi är alltid intresserade av nya talanger. När man är ett stort techbolag och det sker teknikskiften är det viktigt att ha utrymme att få in nya krafter. Men det är också viktigt att vi gör det på ett professionellt sätt. Sedan har vi hela tiden folk som går ifrån oss och sådana som kommer tillbaka.

Är det viktigt för Ericsson att finnas i just Mjärdevi?

– Ja, det är jätteviktigt att vara del av en sådan miljö. Att ha det här utbytet mellan företagen här. Här finns så många kompetenta människor på samma ställe och det är ju fundamentet till varför Ericsson finns i Linköping. Vi har också ett bra samarbete med universitet här. Varje år har vi 50–75 ex-jobbare som vi arbetar tillsammans med.

undefined
"Vi måste få till den här innovationen som är så viktig", säger Gustaf Gabrielsson. Bakom honom en liten del av innovationsväggen, med en plakett för varje patent som tagits i Linköping.

Ni är ändå ganska anonyma i Linköping för att vara en så stor arbetsplats. Ni gör inte som Saab, som skickar ut pressmeddelanden om nya affärer var och varannan vecka?

– Nej. Det har nog att göra med att vi är ett väldigt globalt företag. De affärer vi gör är så stora, och det är inte vi lokalt i Linköping som gör dem. Det är nog därför vi är lite anonyma. Men det är något som vi har funderat på att förändra och etablera oss lite mer.

Hur viktigt är Ericsson i Mjärdevi för Ericsson globalt?

– Jätteviktigt! Vi jobbar som sagt med precis rätt saker här i Linköping. 5G, 5G Advanced, molntjänster och 6G.

Är det något mer vi borde prata om innan vi skiljs åt?

– Ja, Ericsson Response! Vi har en hubb på Malmen där personal tränas för att kunna åka ut till olika katastrofområden i världen. Det kan vara en jordbävning eller tsunami. Då ser vi till att snabbt få upp en mobilkommunikation. Är det något som är nyckeln vid alla typer av katastrofer så är det att få igång kommunikationen. Det är något vi är stolta över.

Ericsson

Företaget grundades 1876 av Lars Magnus Ericsson. 1878 sålde han sin första telefon. 1950 gjordes det första internationella telefonsamtalet med hjälp av en växel från LM Ericsson.

Ericsson har cirka 99 000 anställda, varav 14 500 i Sverige (enligt företagets hemsida). Ericsson har huvudkontor i Stockholm och de största ägarna är Investor, Industrivärden och Cevian.

Karta: Datalinjen 3
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!