Här får motiven från bronsåldern nytt liv

Svåra ljusförhållanden, mygginvasioner – och så en rad dumma frågor från en okunnig reporter. Arkeologen Theres Furuhag hade fullt upp när de gamla hällristningarna i Gärstad skulle få ny färg.

Hällen i Gärstad i utkanten av Linköping tvättades redan i höstas och har sedan dess varit övertäckt i väntan på målningen.

Hällen i Gärstad i utkanten av Linköping tvättades redan i höstas och har sedan dess varit övertäckt i väntan på målningen.

Foto: Albin Wiman

Linköping2022-06-24 05:00

I veckan fick hällristningarna i Gärstad en rejäl uppfräschning när arkeologen tillika antikvarien Theres Foruskog målade ny, röd färg i de utknackade motiven.

Först och främst – hur vet du vad som faktiskt är knackat i berget och vad som är naturliga håligheter?

– Erfarenhet, skulle jag säga. Som arkeolog lär man sig att se skillnad på märkena i hällen. Man har också bra koll på vilka bildvärden som fanns under bronsåldern så man vet vad som är troliga motiv. Skepp är det allra vanligaste motivet, och skålgropar.

Men du är helt säker på vad som ska målas och inte?

– Ja, men man ska alltid komma ihåg att det är min tolkning som målas upp. Även om jag har dokumentation som stöd så får jag bara måla det jag själv kan se. Det finns gropar som jag inte kommer måla i dag för att jag inte tycker att de är tillräckligt tydliga. Det är jättesvårt ljus i dag när det är soligt och mycket skuggor. De syns som bäst i släpljus, tidigt på morgonen eller sent på kvällen när ljuset träffar hällen från sidan. Det är bättre att måla för lite än för mycket.

Vad gör du om du målar fel?

– Är man snabb så går färgen att få bort med vatten och en borste. Men annars får man vänta i fem år tills färgen börjat försvinna. Då får man en ny chans igen.

Vad är det för motiv på just den här hällen i Gärstad?

– Framför allt är hällen känd för sina motiv av yxor. De har jag inte hunnit måla ännu. Men här finns också ett klassiskt skepp, ett antal skålgropar och solkors. Det finns också fotsulor.

Vad vet man om den här platsen? Vilka var de som gjorde de här hällristningarna?

– Jag vet faktiskt inte jättemycket om just den här platsen. Det finns en till hällristning en bit bort på åkern och jag tror att det finns boplatser en bit bort. Men rent allmänt kan man säga att det är en gammal bronsåldersbygd runt Linköping. Därför är det lite konstigt att det inte finns fler figurristningar än det faktiskt gör. I Norrköping finns massvis med ristningar och där levde samma människor med samma kultur.

Kommer du hinna klart med målningen i dag eller har jag stört dig för mycket?

– Haha, nej då. Jag ska försöka hinna klart i dag men det beror på hur mycket rengöring som behöver göras på hällen. Det är också en kamp mot solen och tuffa ljusförhållanden. Och mygg, det är väldigt mycket mygg här.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!