– I vårt elnätsområde var det drygt 3 000 kunder i Östergötland som var utan ström under söndagsmorgon. Efter stormen är fortfarande 27 stycken kunder utan ström i Östergötland. Målet är att gå i land med alla strömavbrott under tisdagen, säger Björn Persson, regionchef på Eon.
Reparationsarbetet startade under måndagen och Eon använder sig nu av flera olika metoder för att komma till rätta med skadorna.
– Vi har kallat in så mycket personal vi överhuvudtaget kan, allt från huggare till montörer och maskiner.
Men det är inte bara på marknivå arbetet pågår.
– Vi har också startat helikopterbesiktning av elnätet. I Östergötland finns det 300 mil elledningar, arbetet började under måndagen och det har hittills noterats 39 träd, som antingen låg på eller lutade sig mot en elledning. Hur många fler observationer av det här slaget som kommer rapporteras under veckan är svårt att säga, säger Björn Persson och fortsätter:
– Vi tar bort alla träd som ligger på elledningar med hjälp av huggare eller helikoptrar. En helikopter är utrustad med en gripklo hängande under sig och en såg. På så sätt kan man såga av toppen av trädet och göra ledningen fri från det som ligger på den.
Går det att förebygga att skadorna blir så stora vid en storm?
– Det hade kunnat bli så oerhört mycket värre om vi inte hade grävt ner som många ledningar vi ändå har gjort. Därtill har vi också bytt ut oisolerade ledningar till isolerade ledningar. De isolerade ledningarna tål att träden lägger sig på ledningarna utan att orsaka strömavbrott, säger Björn Persson.
Ett av helgens strömavbrott drabbade ett område runt Bankekind sedan en elledning på 20 kilometer släckts.
– Det orsakades av att ett stort träd föll över vägen och landade på en elledning. Slutstolpen knäckets och 590 kunder var direkt just då utan ström här i området. Men elen är nu tillbaka.
Klockan tio på lördagskvällen observerades felet hos Eon men det var först under söndagen som personalen fanns på plats för att undersöka exakt vad som hade hänt.
– Vi måste vänta med att åka ut på plats tills det ljusnar ute och stormen mojnar. Det är alldeles för stor risk att arbeta när det är mörkt ute och full storm, vi utsätter inte vår personal för den risken, säger Björn Persson.