Här sker cykelolyckorna

Universitetssjukhuset i Linköping får i snitt får ta emot en skadad cyklist varannan dag. Corren har kartlagt var de senaste årens olyckor inträffat.

Foto:

Linköping2013-08-17 08:00

När skolan drar igång kommer Linköpings gator att kantas av cyklister. I dag utgör färdmedlet en tredjedel av den totala trafiken, men kommunens ambition är att ännu fler ska välja bort bilen när så är möjligt. Därför vill man även kontinuerligt minska antalet olyckor.

Men statistik från olycksdatabasen Strada visar att så inte har skett. Under 2010 fick i snitt tio cyklister uppsöka US varje månad. Under de följande åren fram till i dag har antalet legat på 15 varje månad.

”Svårt att förhindra”

– Det är inte bra att antalet olyckor ligger på en oförändrad nivå. Det är dock svårt att dra några långsiktiga slutsatser utifrån siffrorna. Antalet resenärer ökar vilket höjer olycksrisken. I flera fall beror olyckorna på den mänskliga faktorn, vilket gör att vi inte kan förhindra dem, säger Per-Erik Hahn, cykelsamordnare i Linköpings kommun.

Han påpekar också att i förhållande till mängden cykelresor är antalet olyckor väldigt få. Detta till trots använder kommunen statistik för att förbättra säkerheten. Som vid ombyggnationen av Bergsrondellen.

– Tidigare var cyklisterna tvungna att korsa bilarnas körfält vilket resulterade i flera olyckor. Det var en av anledningarna till att vi byggde en tunnel för gång- och cykelbanan, säger Per-Erik Hahn.

Gatan med flest olyckor

Correns kartläggning av de senaste årens cykelolyckor visar att Snickaregatan är värst drabbat med omkring 14 skadade, varav fyra allvarligt. De flesta har kört omkull på grund av gropar och liknande hinder.

– Det här var faktiskt en nyhet även för oss. Men vi har vid tidigare tillfällen diskuterat Snickaregatan. Vi vet att många cyklar där och att det behövs insatser för att göra det tryggare. Vi har inga konkreta förslag på hur det ska ske, säger Per-Erik Hahn.

Han berättar också att lindriga singelolyckor utgör en majoritet av alla tillbud. Dessa beror främst på ishalka, rullgrus, ojämnt underlag och tillfälliga föremål.

Förbättrar cykelbanorna

– Drift- och underhåll av vägar är den enskilt viktigaste faktorn för cyklisternas säkerhet. Vi lägger närmare 15 miljoner kronor årligen på utbyggnad- och skötsel av vägarna. Bara förbättrad belysning kostar en miljon vare år, säger Per-Erik Hahn.

En av de som ofta cyklar på den olycksdrabbade Snickaregatan är Johan Öjebo. Han tycker att trafiksäkerheten generellt sett är bra. Däremot är han kritisk till vägnätets utformning.

– Det råder fortfarande ett bilens paradigm. Cykelbanorna är dragna utifrån bilvägarna, och inte tvärt om. Där finns det mycket kvar att göra.

Han får medhåll av Per-Erik Hahn, som däremot tror att cyklisterna kommer prioriteras högre i takt med att fler väljer bort bilen.

Fler åtgärder att vänta

Per-Erik Hahn vill även understryka att det redan i dag är säkert att cykla i Linköping, i alla fall om man jämför med andra storstäder. Det visar en undersökning som försäkringsbolaget Folksam gjorde förra året.

Men bra kan alltid bli bättre. För tre år sedan tog kommunen fram ett trafiksäkerhetsprogram. Där finns en lista över svaga punkter i cykelvägnätet och en rad olika förslag på åtgärder som ska betas av efterhand.

En viktig del i arbetet är att informera om vikten av att använda hjälm. Enligt en forskningsrapport från Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI, dominerar skallskador bland de allvarliga olyckorna. För tio av de fjorton som dog av skallskador 2007 till 2011 hade cykelhjälm kunnat rädda livet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om