Det är inte bara ett torp, det finns tre uthus också. Allt ska flyttas till en plats i Vallaskogen mellan Gamla Linköping och Valla friluftsområde.
Nu är det inte första gången de här husen flyttas. När torpet byggdes på 1600-talet låg det ungefär på den plats som den gamla järnvägsstationen i Malmslätt ligger nu.
På 1920-talet ställdes det upp i Grenadjärparken och samtidigt flyttades de tre uthusen dit från Ydre. Då var det ett museum som skulle visa hur ett soldattorp från 1600-talet såg ut.
År 2017 hukar de 400 år gamla husen fortfarande i parken mitt emot Ryttargårdskyrkan – men deras ägare har inte ägnat dem så mycket omsorg de senaste 20 åren. Nu ska denne ägare – Linköpings kommun – skänka dem till Bryggaregården AB. Det är det kommunägda bolag som har som uppgift att ta hand om kulturfastigheter och de ska nu flytta dem till Gamla Linköping.
En ansökan om bygglov är inlämnad, den gäller en glänta i Vallaskogen utmed den grusväg som leder från Gamla Linköping till Valla friluftsområde.
– Vi ska göra en museimiljö där. Tidsmässigt ska vi ligga i början av 1800-talet. Då bodde en soldatfamilj i det här torpet, soldaten hette Anders Tidström och runt den familjen ska vi bygga det här, berättar Tina Karlsson som är museichef för Friluftsmuseet Gamla Linköping.
Tidströms har hittats i historiska källor, men redan när den familjen flyttade in hade alltså torpet ett par hundra år på nacken.
Tina Karlssons förhoppning är att den här torpmiljön ska vara färdig till sommaren 2018.
För flytten har Westman-Wernerska stiftelsen utlovat ett bidrag på 4 miljoner kronor. Enda haken är att det löftet gavs för två år sen och sen dess har priserna på byggentreprenader ökat.
– Det råder byggboom och det gör att det drar iväg i pris, vi hade räknat med ungefär 3 miljoner kronor för flytten och 1 miljon för att bygga upp museimiljön, säger Tina Karlsson.
Att allt dragit ut på tiden beror delvis på att en del reparationer gjorts inför flytten, bland annat har några stockar i torpet bytts ut och golvet har reparerats. Torpet hade angrepp av hussvamp som man ville få bort före flytten.
– Torpet är i dåligt skick. Vi måste fortfarande göra nytt tak, och det är inga enkla grejer. Det ska vara björknäver och allt ska vara gjort på ett kulturhistoriskt riktigt sätt, säger Tina Karlsson.
Hon har alldeles nyligen fått prisuppgiften för flytten och hon hoppas nu att fonden kan tänka sig att skjuta till ytterligare lite pengar.
– Jag tror och hoppas att det löser sig, säger hon.