Här ska det bli 200 nya lägenheter

Studentområdet Flamman kan växa med ytterligare 200 studentlägenheter. Tanken är att bygga på parkeringen mot Lektorshagen.

Byggplatsen gränsar till det populära grönområdet Lektorshagen.

Byggplatsen gränsar till det populära grönområdet Lektorshagen.

Foto: Åke Alvin

Linköping2019-02-16 07:00

Det är det kommunala bolaget Studentbostäder som vill bygga vid Flamman, och samhällsbyggnadsnämnden sade vid sitt senaste sammanträde ja till att påbörja arbetet med en detaljplan.

– Vi är jätteglada över det här projektet. Flamman är ett av Linköpings mest populära studentområden och det är positivt att få in fler studenter i stadens centrum. Vi vet också att det är väldigt många studenter från Hälsouniversitetet som vill bo här, säger Studentbostäders vd Simon Helmér.

Hur stort och högt det blir är ännu inte bestämt, men Helmér räknar med att projektet landar på 150–200 nya studentbostäder. Det innebär att Flamman i stort sett fördubblas – i dag finns där 235 korridorrum och 11 lägenheter.

Från början var tanken att bygga även på bergknallen i korsningen Västanågatan/Gärdesgatan, men efter diskussioner med kommunen har nu bolaget siktat in sig på den runda parkeringen som gränsar till Lektorshagen.

– Parkeringsfrågan räknar vi med att lösa med någon form av garage i huset, säger Simon Helmér.

De befintliga studenthusen är stadens äldsta. De byggdes 1965 för studenter på Lärarhögskolan efter ritningar av Hans Westman – som också var arkitekten bakom bland annat Sporthallen i Linköping och en rad studentområden i framför allt Lund.

Flammans gamla byggnader ska bevaras och renoveras.

– De är inte k-märkta eller så, men vi tycker att de är väldigt värdefulla för staden. Därför gör vi nu en kulturhistorisk utredning innan vi renoverar dem, berättar Helmér.

Samhällsbyggnadsnämndens ordförande Muharrem Demirok (C) är glad över byggplanerna, men betonar att det gäller att ta hänsyn till omgivningen när detaljplanen arbetas fram.

– Lektorshagen är ju inte vilken grönyta som helst. Och det finns också en värdefull kulturmiljö att hantera, säger han.

Simon Helmér hoppas att spaden kan sättas i marken hösten 2020. Studentbostäder har samtidigt planer på att bygga 85 studentlägenheter i Lambohov och 200–250 i Ryd. Dessutom håller Byggvesta på med nästan 400 lägenheter vid universitetet, men Helmér är inte rädd att marknaden håller på att bli mättad.

– Bygger man attraktiva studentbostäder i bra lägen bedömer vi att efterfrågan kommer att fortsätta vara hög. Man ska komma ihåg att bara 35–40 procent av studenterna bor i studentbostäder i dag, resten har andra bostäder, säger Helmér.

Studentbostäder hyr i dag ut 4 198 studentrum och lägenheter i Linköping.

Byggplanerna är ännu långt ifrån spikade. I ett av alternativen finns ett höghus inritat, på ett annat endast lägre hus.
Byggplanerna är ännu långt ifrån spikade. I ett av alternativen finns ett höghus inritat, på ett annat endast lägre hus.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!