De vackra beteshagarna med gamla ekar, de återskapade sjöarna och inte minst det stadsnära läget har gjort Tinnerö till ett populärt utflyktsmål.
Det finns färdiga planer på att anlägga ett stort Naturum vid Djurgården, som då är tänkt att vara entrén till sydöstra Sveriges alla eklandskap. De planerna är dock vilande i väntan på finansiering – en tidig beräkning pekade mot kostnader på 50–75 miljoner kronor.
Nu är i alla fall en enklare anläggning på gång i en annan ände av naturreservatet, nämligen vid Fröbergets parkering. Upphandling pågår och tanken är att bygget ska startas efter semestern och stå klart våren 2021. Budgeten ligger på 1,5–2 miljoner kronor och staten bidrar med en halv miljon.
Den 170 kvadratmeter stora byggnaden, med två glasväggar mot Frökärret och eklandskapet, ska fungera som en entré med information om Tinnerö. Men det blir också Sveriges klart största insektshotell med 270 sammanbyggda kassetter à 60 x 60 centimeter. Dessutom kommer det att gå ut en palissad av genomborrade tallstammar från byggnaden.
– Jag räknar med att det kan bo lika många insekter här som Linköping har invånare, det vill säga cirka 160 000, säger Anders Jörneskog, kommunekolog och reservatsförvaltare på Tinnerö.
Av Sveriges 330 vildbiarter finns drygt 125 på Tinnerö.
– Bin är ekosystembärare av rang. Till exempel är 95 procent av de C-vitaminer du stoppar i dig insektspollinerade. Vi bygger tolv olika modeller av bihotell och hoppas att besökare kommer att inspireras och bygga egna till sina trädgårdar, säger Jörneskog.
I projektet ingår även att fixa mat åt bina. Fibblor, väddväxter, blåklockor och andra blommor ska planteras runtom byggnaden, och på taket blir det blommande sedumväxter.
– Vi sköter markerna på Tinnerö så att det ska blomma mycket och vi håller på att plantera blommande småbuskar över hela området. För de biarter som bor i lättgrävd mark har vi anlagt slänter, berättar Anders Jörneskog.
Det är inte bara för bin som det görs hjälpinsatser. Ekoxarna, som åter börjat observeras på Tinnerö efter att ha varit försvunna i flera decennier, har fått 58 komposter att bo i.
– På några decenniers sikt hoppas vi ha massor av ekoxar här. Den som inte har sett en flygande ekoxhanne i skymningen vid midsommartid har missat något, säger Anders Jörneskog.
Tinnerö eklandskap är 687 hektar stort och blev naturreservat 2006.