Roxens ende yrkesfiskare Anders Nilsson trodde att idén med en avloppsledning på botten av Roxen var död och begraven.
– Jag är riktigt orolig. Jag var helt övertygad om det här var nerlagt, det är ju flera år sen vi höll på och överklagade, säger han.
År 2012 kom ett beslut i mark- och miljödomstolen i Växjö, det överklagades till högsta instans men beslutet från Växjö stod fast. Linköpings kommun fick tillstånd att lägga en färskvatten- och en avloppsledning på botten. Sen hände ingenting förrän för några veckor sen när arbetet med en ny detaljplan för Roxenbaden tog ett skutt framåt. Den ska på sikt göra det möjligt att bygga ytterligare cirka 60 bostäder i området, men det går inte att bygga i Roxenbaden utan att det också finns avlopp.
Det finns redan i dag cirka 120 enskilda avlopp varav 90 har stora brister.
Med stöd av det tillstånd som beviljades under 2012 ska det kommunala bolaget Tekniska verken inom de närmsta åren lägga ner avloppet. I den östra delen av Sandviks camping ska ett magasin och ett pumphus byggas. Detta magasin ska klara att lagra ett dygns avlopp. Om ledningen på botten skulle gå sönder så ska avloppet stanna i magasinet. Tills ledningen är lagad körs då tankbilar.
Ytterligare ett villkor som domstolen satte upp är att ledningen ska tryckövervakas.
– Tekniken har utvecklats så att vi nu kan ha väldigt detaljerad övervakning av både tryck och flöde. Vi kan se även en väldigt liten läcka numera, säger Anna Lövsén som är affärsområdeschef för vatten och avlopp på Tekniska verken.
Det betyder att om ledningen skulle gå sönder så kan Tekniska verken stoppa flödet.
– Man måste också komma ihåg att syftet med att göra en kommunal avloppsledning är att skydda Roxen och miljön, påminner Anna Lövsén.
Skälet till att ledningarna läggs på sjöbotten är kostnaden. År 2008 när beräkningen gjordes var kostnaden 12 miljoner kronor medan en ledning på land då skulle kosta det dubbla.
Fiskaren Anders Nilsson i Berg har dock ytterligare en undran.
– Mina grejer kan ju flytta på sig. Mina bottengarn sitter med stora ankare eller draggar som ligger på botten och en sån här ledning tål ju inte det. Då går det sönder och då undrar jag om det är mitt ansvar?
Han får svar av Anna Lövsén.
– Det är väldigt liten risk, men om det nu skulle hända så har jag svårt att se att det skulle vara fiskarens ansvar, säger hon.
Runt ledningen kommer ett ankringsförbud att införas och den som bryter mot det skulle möjligen kunna bli ersättningsskyldig.
Den planerade ledningen ska gå ner i vattnet vid Sandvik och komma upp norr om samhället Berg vid Sjöliden. Där heter fastigheten Kungsbro 1:447 och ägs av Linköpings kommun.