800–900 bostäder planeras på Berga äng

Ett kvarter och två punkthus stryks ur planerna för Berga äng. Ändå har antalet nya bostäder justerats upp från 700 till 800–900.

Längs Haningeleden planeras fyra kvarter med flerbostadshus. Längre in ska det bli punkthus och radhus. Sammanlagt planeras 800–900 bostäder på Berga äng.

Längs Haningeleden planeras fyra kvarter med flerbostadshus. Längre in ska det bli punkthus och radhus. Sammanlagt planeras 800–900 bostäder på Berga äng.

Foto: Illustration: White och SM2L/Linköpings kommun

Linköping2022-09-25 11:00

Berga äng är ett nästan 20 hektar stort område längs Haningeleden, mellan Söderleden och Bergadammen. Här planerar kommunen tillsammans med sex företag – Bonava, Botrygg, Obos Kärnhem, Mannersons, SHH och Slättö – att bygga ett nytt bostadsområde.

Detaljplanen har varit på samråd och går nu ut på granskning, det sista som händer innan den kan antas.

Planen innehåller nu 800–900 bostäder. Det blir en blandning av flerfamiljshus – med upp till sju våningar – och radhus. Att antalet bostäder stigit beror på att byggherrarna nu tänker sig fler smålägenheter. 

Det ska också finnas plats för viss centrumverksamhet och en F–6-skola för 350–420 elever. Haningeleden ska breddas och en gång- och cykeltunnel till Tinnerö ska byggas under leden.

Efter samrådet har planerna ändrats en hel del. Ett kvarter har strukits, liksom två punkthus, medan två andra punkthus har flyttats. De förändringarna har gjorts för att behålla en grön korridor mellan Nötabacken och Tinnerö och för att minska skuggningen av värdefulla ekar. Nötabacken – som kallas så för att nötkreatur betar där – innehåller ett flertal gamla ekar. Här finns bland annat läderbaggar och flera fladdermusarter.   

En annan förändring av detaljplanen är att det inte ska byggas ett p-hus utan i stället två garage, delvis underjordiska, i kvarteren utmed Haningeleden. 

Under samrådet fick kommunen in 46 yttranden, varav 35 från privatpersoner. Inställningen till det nya bostadsområdet varierar kraftigt. De som är kritiska tycker bland annat att det är fel att bygga på gammal åkermark, att bebyggelsen blir för hög och ligger alltför nära Tinnerö naturreservat och att trafiksituationen på Söderleden kommer att förvärras.

Andra yttranden är entusiastiska: "Det ser fantastiskt bra ut", "mycket bra förslag", "ett spännande projekt", "jättebra att det byggs i Berga", ´"snygg plan, området ser välplanerat ut med luft och grönområden", är några av kommentarerna.

En av kommunens intentioner med Berga äng är att bygga billigare och därmed hålla nere hyrorna. För att uppnå detta inleddes tidigt ett samarbete med byggaktörerna. Markpriserna har varit lägre än normalt, liksom kravet på antalet parkeringsplatser – i gengäld ska man satsa på bilpool och lådcykeluthyrning. 

Tanken var också att använda det statliga investeringsstödet, men det stödet avvecklades vid årsskiftet.

Karta: Berga äng
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!