Här ska 1930-talsmiljön återuppstå

1939 beskrevs Sagabiografen i Linköping som Sveriges modernaste landsortsbiograf. Nu görs ett försök att återskapa den vackra biomiljön med miljonbidrag från Westman-Wernerska fonden.

Modernt. Ramper med indirekt ljus lyste upp bådé foajé och salong.

Modernt. Ramper med indirekt ljus lyste upp bådé foajé och salong.

Foto: Karl Johan Stenhardt/Östergötlands museum

Linköping2018-03-04 18:00

Sedan 1996 är det teater och dans som gäller på Sagateatern, som den stora salongen numera heter.

Men när Saga invigdes på hösten 1939 var det som biograf, med två ultramoderna projektorer, 586 bekväma fåtöljer och luftkonditionering. "Mot nya tider", med Victor Sjöström i huvudrollen, visades som premiärfilm.

Hit gick Linköpingsborna för att via journalfilmer få nyheter från det stora kriget som rasade i Europa. Sagas ingång låg på den tiden inte på Borgmästaregatan, där den är i dag, utan på Hantverkaregatan. Biograffoajén var vacker och påkostad.

– Det här var ju biografens guldålder och man lade ner mycket möda på utformningen. Biograferna konkurrerade med varandra genom tjusiga inredningar, säger byggnadsantikvarie Jessica Åkesson.

Jessica har granskat bilder och originalritningar på Sagabiografen på uppdrag av kultur- och fritidsnämnden. Det finns nämligen planer på att så långt som möjligt försöka återskapa miljön från 1939. Nu kan det bli möjligt tack vare ett bidrag på 2,5 miljoner kronor från Westman-Wernerska fonden.

Kultur- och fritidsdirektör Karin Olanders är mycket glad över bidraget.

– Det är så roligt. Den här lokalen ligger så fantastiskt vid torget och är älskad av Linköpingsborna, säger hon.

Sagateatern har renoverats i omgångar, men börjar bli sliten.

– Det är dags att göra något. Och då fick vi idén att samtidigt försöka lyfta den kulturhistoriska känslan genom att få fram originalmiljöer, säger Olanders.

Karin Olanders tror inte att det är möjligt att återskapa den gamla entrén, där det i dag är hotellreception.

– Vi kan inte bryta upp hela huset, det är inte det som är tanken. Men vi ska utgå från hur det såg ut 1939 och komma så nära den känslan som möjligt.

Karin Olanders vill komma igång med renoveringen så fort som möjligt och tänker samla fastighetsägare, teatergrupper och andra intressenter för att diskutera vilka åtgärder som ska göras.

Även framöver kommer Saga att vara teater, inte biograf. Kultur- och fritidsnämnden vill starta en kommunal biograf för att bredda stadens filmutbud, men det blir inte här, enligt ordförande Cecilia Gyllenberg Bergfasth (MP):

– Vi tittar på möjligheten att lägga biografen vid Skylten. Då skulle vi få en helhet där, med film, teaterkonst och musik. Men vi vet inte hur det blir, det hänger lite i luften än så länge.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!