Här satsar kommunen på tjejidrotten

Oj, vad de skyndade sig, föreningarna i Linköping, som bara fick några dagar på sig att söka ett specialbidrag till tjejidrotten. Det blev speeddating mellan kommuntjänstemän och idrottsföreningar – 55 sökte, och mer pengar än planerat delades ut.

Tjejfotboll. 55 föreningar sökte specialbidrag till tjejsatsningar.

Tjejfotboll. 55 föreningar sökte specialbidrag till tjejsatsningar.

Foto: Jan Christer Persson

LINKÖPING2018-01-26 17:00

Kultur- och fritidsnämnden beslutade i december att satsa 500 000 kronor på jämställdhetssatsningen "Idrott för alla". Det var när politikerna upptäckte att det blev ett överskott i nämndens ekonomi 2017 som förslaget att avsätta en halvmiljon just till flick- och damidrott.

Det blev bråttom, bråttom. Ansökningstiden var fem dagar, från fredag 15 december till onsdag 20 december, så man skulle ju kunna tänka sig att många inte hann med. Men 55 ansökningar hann lämnas in.

– Gensvaret var otroligt, säger Cecilia Gyllenberg Bergfasth (MP) som är ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Hon tror att #metoo bidrog till det stora intresset.

– Frågan har lyfts och det har blivit väldigt tydligt att problemen finns överallt och att de engagerar många.

Enligt henne är det inte det minsta ojämställt att öronmärka pengar bara till tjejsatsningar.

– Nej, killarnas idrott får normalt ett par miljoner mer än tjejernas, säger Cecilia Gyllenberg Bergfasth, så det var bara rättvist med en förändring.

Eftersom det var ont om tid för att klara av ansökningarna, handläggningarna och besluten så valde kultur- och fritidskontoret ett nytt fördelningssätt.

– Vi provade en slags ”speeddating” under två kvällar där kommunens representanter träffade de intresserade föreningarna. Föreningarna fick tio minuter på sig att berätta vad de ville göra för pengarna, säger Cecilia Gyllenberg Bergfasth.

Alla kunde inte vara med, men då fick de lämna in en skriftlig ansökan. Nästan alla som sökte uppfyllde också kriterierna och fick bidrag på 5 000 kronor, 10 000 kronor eller 20 000 kronor till utbildningsinsatser, föreläsningar, utrustning, träningsläger och stipendier, många insatser för att behålla tjejerna i verksamheten.

– Många bra idéer, så vi beviljade mer pengar än vi hade planerat, säger Cecilia Gyllenberg Bergfasth. Vi tog 105 000 kronor från Breddmiljonen och spontanidrottsmedel.

Totalt utbetalades 605 000 kronor. Alla som fick pengar bjuds in till en workshop under året för att berätta hur de har använt bidraget och om hur de jobbar med jämställdhetsfrågor.

– Vi vill ha en bra dialog med föreningarna, säger Cecilia Gyllenberg Bergfasth, så det blir en långsiktig satsning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!