Höga kostnader lägger sordin på vårbruksstämningen

På åkrarna runt om i Östergötland är jordbrukssäsongen nu igång när vårens grödor börjat sås. Men det är en oviss säsong för många lantbrukare.

Bröderna Gustav Isaksson och Carl-Fredrik Isaksson har hjälpts åt med vårens sådd på åkrarna utanför Ekängen i Linköping.

Bröderna Gustav Isaksson och Carl-Fredrik Isaksson har hjälpts åt med vårens sådd på åkrarna utanför Ekängen i Linköping.

Foto: Victor Bomgren

Linköping2022-04-29 07:00

– Det här är en höjdpunkt, nu går startskottet för säsongen, säger Carl-Fredrik Isaksson efter att ha harvat färdigt en av sina åkrar på Näsby gård utanför Ekängen i Linköping.

Harvandet syftar till att luckra upp jorden innan brorsan Gustav Isaksson strax kommer med såmaskinen.

– I år har vi fått lite hjälp av vår herre med uppluckringen. Det var många kalla nätter och viss tjäle under vintern som hjälpte till att luckra upp jorden.

Tidigare under våren har Carl-Fredrik sått havre, lin och klöver. Nästa sådd blir mer av ett experiment. Det är kompisen Andreas Landén, ägare av restaurang Jord, som har efterfrågat de lite ovanliga grödorna dalavete och vårråg – något som är tänkt att användas i ett framtida bageri.

undefined
Andreas Landén, som driver restaurang Jord inne i Linköping, kom förbi med dalavetet och vårrågen.

Trots glädjen över vårbruket är det oroligt hos många lantbrukare. 

– Man har fått lära sig att inget år är det andra likt. I år är det extra slående, med tanke på händelser i omvärlden som fått dramatiska följder.

En stor del av världens konstgödsel produceras i Ryssland och Ukraina. De två länderna står också för cirka 30 procent av världens veteexport. Sedan kriget bröt ut i februari har mindre gödsel och spannmål kommit ut på marknaderna vilket både gjort det dyrare att driva lantbruk och dyrare för konsumenter i butikerna.

Lantbrukarna har dessutom fått kämpa med höga bränslepriser under våren.

– Både gödselpriserna och dieselpriserna drabbar hårt. Förr oss på Näsby gård är gödselpriset det värsta. Som lantbrukare vill man inte hålla nere mängden gödsel, då blir förutsättningarna för en god skörd sämre. Det är en svår balansgång att gå.

undefined
"Man tänker till ett extra varv innan man köper in bränsle och gödsel", säger Carl-Fredrik Isaksson som driver Näsby gård utanför Linköping.

Om många lantbrukare känner oro inför den här säsongen så tror Carl-Fredrik Isaksson att det råder ännu större osäkerhet för nästa år.

– En stor del av inköpen till den här säsongen gjorde man förra året, innan kriget. Men till nästa säsong vet man kanske inte om man kommer kunna få tag på gödsel över huvudtaget. Det är ganska otäckt.

undefined
Vårråg är en av flera grödor som satts i marken utanför Ekängen den här våren.
undefined
Gustav Isaksson och Andreas Landén hällde i dalavetet och vårrågen i den stora såmaskinen innan den for ut på åkern.

Inom EU finns ett direktiv om att alla lantbrukare varje år ska lämna fem procent av sin åkermark orörd – i träda. Det kravet har nu slopats på grund av kriget i Ukraina.

– Om det blir stor matbrist är det dumt att låta så mycket jord ligga i träda, säger Carl-Fredrik Isaksson som själv överväger om han ska bruka sina två fält som var tänkta till träda eller inte.

Men fram tills dess ligger nu all vårsådd i marken. I augusti är det dags att skörda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!