I skogen mellan Ljungsbro och Tjällmo hänger röken tung bland de förkolnade trädstammarna. Brandlukten sticker i näsan. Vacker blandskog övergår i ett nästintill dystopiskt landskap. Följer man vattenslangen som ringlar fram mellan träden dröjer det inte länge förrän man ser förödelsen lågorna lämnat efter sig.
På torsdagseftermiddagen inkom larmet om branden. Jussi som larmade bor nästgårds. Han hade känt doften av branden och begav sig för att hitta dess källa. När han närmade sig såg han att det hade börjat brinna vid en grillplats. Extremhettan var pressande och vinden låg på. När räddningstjänsten kom till platsen hade elden redan spridit sig. Det enda som överlevt lågorna är de gula plåtskyltarna om att visa aktsamhet när man grillar, berättar han.
Under fredagseftermiddagen pågår släckningsarbetet fortfarande.
Gabriel Danielsson är vd på Slottstornet, som äger skogen som gått upp i lågor. Han berättar att räddningstjänsten tror sig bli klara någon gång under eftermiddagen. Då överlämnas ansvaret till skogsägarna. Eftersläckning lär pågå i uppemot en vecka.
En av de som kämpar för att få bukt med situationen är Kenneth Johansson. Han har släckt bränder i över 40 år. Dagens brand är bland det värsta han har skådat.
– Vinden låg på och branden spred sig snabbt. Den började nere vid grillplatsen, säger Kenneth Johansson.
Gabriel Danielsson instämmer. Det är ingen tvekan om var branden startade, menar han.
– När bränder uppstår på grund av åska känns det mer acceptabelt. Där här blir man förbannad på, säger Kenneth Johansson.
Nu vill Gabriel Danielsson uppmärksamma allmänheten om vad oaktsamhet vid eldning kan leda till. Det gäller att vara försiktig. Det här är inte första gången en brand startat vid samma grillplats. Också för fem år sedan stod skogen i lågor. Omfattningen av den branden var dock bara en bråkdel av det vi ser framför oss idag.
Kenneth Johanssons kollegor börjar bli trötta. De har jobbat i skift hela natten. Efter mörkrets intrång är det svårt att släcka lågor längre in i området. Då handlar det om att hålla branden i schack så att den inte sprider sig ytterligare.
– Hade vi inte varit på plats så snabbt hade branden kunnat bli 10-15 hektar, istället för de ungefär 5 den är i nuläget, förklarar Gabriel Danielsson.
Han själv är väl medveten om brandrisken. Slottstornet har redan förberett branddammar, som ska underlätta släckningsarbeten. Nu behöver allmänheten också förstå allvaret.Att det ännu inte utfärdarts eldningsförbud är också något som förbryllar flera på plats.
De båda männen ser ut över det eldhärjade landskapet. Allt som rörts av lågorna ska jämnas med marken. Träden utgör en säkerhetsrisk. De går inte längre att använda till virke, utan blir energived.
– Det täcker knappt maskinkostnaderna, berättar Kenneth Johansson.
Trots att släckningsarbetet pågått sedan gårdagen är det fortfarande full fart. Under vår intervju ringer Gabriel Danielssons telefon varm.
– Det här är ingen liten skogsbrand. Det här är det värsta vi har råkat ut för. Allt är torrt. Vi behöver all hjälp vi kan få, säger han i luren.
Efter veckans extremvärme välkomnas helgens väderomslag. Fukt och lägre temperaturer underlättar arbetet.
– Nu väntar jag bara på regnet, säger han.
Väntan blev inte långvarig. Regndropparna smattrar redan hårt mot redaktionens fönster.