Platsen för denna skapelse är en åker vid Köpetorps gård, strax norr om Linköpings flygplats. Här ska byggas lokaler där företag och forskare ska kunna samlas. Inte vilka företag som helst utan de som är verksamma inom det som kallas "avancerade material". Det kan till exempel handla om komposit.
När företag samlas medvetet på detta sätt brukar det kallas för ett kluster och detta blir då ett kluster med namnet "Innovative materials arena" förkortat IMA.
På lång sikt är förhoppningen att detta ska bli stort, men redan under 2019 kommer det att finnas en första byggnad i detta kluster. Byggstarten ska enligt planen ske redan i år.
Pengarna – de 3,9 miljonerna – kommer från Europeiska regionala utvecklingsfonden, men det är Tillväxtverket som fördelar dem. För att få dem har Sanktkors tillsammans med Region Östergötland skrivit ihop en ansökan där de beskrivit sina visioner. Tillväxtverket gillade uppenbarligen ansökan, men för att betala ut stödet måste Sanktkors och Region Östergötland tillsammans bidra med lika mycket.
Totalt satsas alltså 7,8 miljoner kronor.
Nu är det inte så enkelt att det ska byggas hus för pengarna. Dessa första slantar ska snarare gå till löner eller konsultarvoden. Sanktkors söker just nu efter någon som kan göra jobbet.
– Vi jobbar med att hitta den där personen, ingen har hittills anmält sig självmant. Jag tror att det ska vara någon som verkligen tror på idén med samverkan och som kan entusiasmera de andra som kanske är lite tveksamma, säger Johan Kristiansson som är vd för Sanktkors.
Han ser framför sig hur detta kluster skulle kunna utvecklas enligt samma modell som Vreta kluster. Skillnaden är att Vreta kluster håller sig till de gröna näringarna medan detta snarare handlar om flyg och rymdfarkoster.
Även om det än så länge inte finns någon plats som kan kallas för ett kluster så har arbetet varit igång ett år ungefär.
– Vi jobbar med detta redan nu, men på sikt är det nog nödvändigt att det lokaliseras tillsammans. Vi vill bygga detta som en kunskapsmiljö inom avancerade material, säger Johan Kristiansson.
Region Östergötland är medfinansiär eftersom de numera även har ett utvecklingsuppdrag. När landstinget blev Region Östergötland slogs det samman med Östsam som var det organ som förr hade utvecklingsuppdraget.