Här planeras 70 bostäder i skogen

Tallboda fortsätter att växa. Nu planerar Riksbyggen 70 nya bostäder i stadsdelens östra utkant.

Riksbyggens planer vid Hägerhällsvägen i Tallboda består av både radhus och flerfamiljshus.

Riksbyggens planer vid Hägerhällsvägen i Tallboda består av både radhus och flerfamiljshus.

Foto: Illustration: Backhans och Hahn arkitekter/Riksbyggen

Linköping2018-03-25 18:00

Riksbyggen ligger bakom en stor del av Tallboda. Sedan 1981 har företaget byggt över 600 bostäder i området, en blandning av lägenheter, kedjehus och villor. Dessutom har Riksbyggen sålt mark till andra byggherrar.

Nu handlar det om företagets allra sista fastighet i området, Malmskogen 10:1. Den ligger på båda sidor av Hägerhällsvägen, med elljusspåret åt ena hållet och en hästgård åt det andra.

Samhällsbyggnadsnämnden sade vid sitt senaste sammanträde ja till att inleda arbetet med en detaljplan som skulle göra det möjligt att bygga år 2021.

– Vi har skissat på 40 bostadsrättsradhus och 30 lägenheter i tvåvåningshus. Det kan bli lite färre, eftersom miljökontoret vill ha ett visst avstånd till hästgården, men det är sådant vi får titta på i detaljplanearbetet, säger Riksbyggens projektutvecklare Johan Tillmar.

Kommunen har också uttryckt önskemål om en förskola i området.

– Det är vi positiva till. Det är ju bra för våra boende att ha nära till en förskola och i dag är det brist på sådana i Tallboda, säger Tillmar.

En tänkbar placering av förskolan är på den lilla del av fastigheten som ligger väster om Hägerhällsvägen, alldeles intill elljusspåret.

– Den tomten ligger väldigt strategiskt i skogen, med bra avlämningsytor för en förskola. Men elljusspåret tänker vi inte röra, det ser vi som en stor tillgång.

Hela Malmskogen 10:1 är i dag täckt av tallskog.

– Det är en intressant landskapsbild med de här höga tallarna och vi vill bevara så många av dem som möjligt. Hittills är Tallboda mer av en villamatta med gräsmattor, men här blir det skogstomter. Vi vill låta naturen ta plats och anpassa husen efter den i möjligaste mån, säger Johan Tillmar.

När de här husen är byggda har Riksbyggen slut på mark. Men på sikt hoppas Johan Tillmar att Tallboda kan fortsätta växa.

– Tallboda är ett attraktivt område, med bra närhet till stan och bra service. Prisutvecklingen har varit bra, den har följt Linköpings takt. Det känns naturligt att bygga vidare ut mot Linghem, särskilt nu när det blir en gång- och cykelväg ända till Linghem.

Elias Aguirre (S), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, är försiktigt positiv till den tanken.

– Men det är i så fall på längre sikt. Nu fokuserar vi på att få innerstaden mer rund. Vi kommer de närmaste åren att jobba hårt med Stångebro och omvandlingen av Övre Vasastaden, säger han.

Tallboda. I kanten av elljusspåret kan det bli radhus – eller en förskola.
Tallboda. I kanten av elljusspåret kan det bli radhus – eller en förskola.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!