"Redo? Redo!"
Ett tjugotal grönklädda soldater rör sig över Storgatan bort mot Stångån. De håller sig nära varandra, spanar ut över ån, ansluter sig till sitt förband och sprider sedan ut sig på olika platser i närheten av Stångebro. Morgonens uppdrag är att säkra och skydda broarna i centrala Linköping.
– Det finns olika typer av infrastruktur som är viktig för ett samhälles funktion. Hamnar, flygplatser, vattenverk, fjärrvärmeverk eller broar, till exempel. I dag rycker vi fram för att skydda några sådana viktiga infrastrukturobjekt och just det är också Hemvärnets huvudsakliga uppgift, säger Patrik Westbergh, ställföreträdande bataljonschef för 30:e hemvärnsbataljonen.
Under veckan pågår försvarsmaktens krigsförbandsövning i hela länet. Omkring två till tre gånger per år genomförs sådana större övningar. Genom dem ser man till så att hela systemet fungerar - från enskild soldat till bataljonschef.
– Vi ska fungera tillsammans utifrån våra enskilda kompetenser. Det är många olika roller som ska fungera ihop: insatspluton, sjukvårdare, hundförare, från enskild soldat till bataljonschef. Det är ett sätt att se hur vältränad man är, att öva på att hålla koll på varandra, på tecken och signaler och att upptäcka våra brister, säger Patrik Westbergh.
Genom övningarna höjer man sin beredskap. För Hemvärnet, som är en del av Försvarsmaktens insatsorganisation, är det extra viktigt. Det består av frivilliga och ska kunna rycka ut snabbt när det behövs.
– Om någonting händer - då ska vi vara redo! Hos oss finns många olika befattningar och kompetenser och det gör att vi kan klara oss själva. Vår styrka är att vi kan mobilisera snabbt och att vi är rustade för alla funktioner, säger Joanna Sjölander, informationsbefäl för 30:e hemvärnsbataljonen.
Från sjukvårdare, till hundförare och kockar. Alla kompetenser behövs, säger hon. I Sverige finns i dag 40 hemvärnsbataljoner och runt 22 000 frivilliga.
– Men vi behöver fler! säger Joanna Sjölander.
Morgonens övning är lite speciell, eftersom den genomförs mitt i Linköping. Anledningen är dubbel. Dels att få öva i stadsmiljö, men också att visa Linköpingsborna vad Hemvärnet gör. Det blir en och annan nyfiken blick från förbipasserande på väg till jobb och skola.
– Det är väldigt viktigt för oss att öva i den här typen av miljö. Vi hade kunnat välja andra anläggningar utanför staden, men de senaste konflikterna ute i världen har skett i just en stadsmiljö. Sedan vill vi också skapa trygghet och visa att vi finns mitt bland medborgarna, säger Patrik Westbergh.
I en sluttning intill ån är Eva Simonsson positionerad. Hon är hundförare och har varit med i Hemvärnet sedan 2007. Bredvid sig i gräset har hon hunden Garm.
– Vi går all in i dag och tar det här på största allvar, när det gäller ger vi hundra procent, säger hon.
Stångebro är säkrad, men den ska fortsätta skyddas under några timmar.
– Det är jätteviktigt med övningar. Vi skärper våra förmågor och vår uthållighet. Jag förväntar mig att lära mig mer i dag och visa människor här i Linköping hur spännande det är att vara med i Hemvärnet.