Hösten 2015 kom cirka 500 barn och ungdomar på flykt som var under 18 år till Linköping. Nu kommer allt färre och därför har Linköpings kommun börjat avveckla boenden. Omsorgskontoret håller på att anpassa sig till att ta emot färre och till det faktum att de som redan bor här blir äldre.
För år 2017 ska Linköpings kommun enligt anvisningslagen endast ta emot 40 barn.
– Förutsättningarna jämfört med för två år sen är helt annorlunda, i slutet av mars var det nio personer som kommit hit i år, konstaterar Daniel Andersson (L) som är ordförande i omsorgsnämnden.
I takt med att de som redan bor här fyller 18 år ska de flytta från boenden med personal till något annat. Samtidigt som de ska klara sig själva behövs någon form av stöd och därför har Linköpings kommun hyrt en lokal på Sturegatan som ska bli ett stödcentrum. Det är den lokal som tidigare hyrdes av föreningen Unga Kris.
Detta stödcentrum ska hålla öppet företrädesvis på eftermiddagar och helger när ungdomarna inte är i skolan. Det här ska bli en mötesplats där de kan träna språket och få rådgivning. Kommunen får tillgång till lokalen den 1 juli.
Hit kan också den Linköpingsbo som har rum att hyra ut vända sig. En 18-åring ska helst klara sig själv och hitta sin egen bostad och då kan inneboende i ett rum vara ett alternativ.
– Det här stödcentrumet ska arbeta aktivt med att förbättra integrationen i det svenska samhället, det ska vara ett kontaktnav mot föreningslivet i Linköping. Och vi hoppas att det finns familjer som vill hyra ut ett extra rum till den som ska flytta ut från ett stödboende, säger Daniel Andersson.