Här öppnar ny krog i Linköping

Tillbaka till forntiden, när folk jagade vilt med spjut och pilbåge. "Jag tänker på Barna Hedenhös", säger Andreas Landén som öppnar ny krog i Valla Berså.

"Jag tänker på Barna Hedenhös", säger Andreas Landén, tvåa från vänster, inför öppningen av nya krogen i Valla Berså tillsammans med Oskar Gunnarsson och John Persson. Sjuårige Alvar Landén tänker också dra sitt strå till stacken.

"Jag tänker på Barna Hedenhös", säger Andreas Landén, tvåa från vänster, inför öppningen av nya krogen i Valla Berså tillsammans med Oskar Gunnarsson och John Persson. Sjuårige Alvar Landén tänker också dra sitt strå till stacken.

Foto: Pelle Johansson

Linköping2018-08-19 08:00

Nu är det klart vem som kliver in i lokalerna i gatuplanet i ena hörnet av nybyggda Valla Berså i korsningen Malmslättsvägen - Videgatan som förutom lägenheter och hotellrum rymmer en inredningsbutik.

Andreas Landén, med ett förflutet som krogägare i Linköping sedan dussinet år, bland annat Hagdahls kök och Collegium, tar med sig kockarna John Persson och Oskar Gunnarsson och trycker på startknappen för kvarterskrogen där råvaror från i första hand lokala producenter kommer att fylla kyl- och frysdiskarna i köket.

– Vi vill ta vara på det som finns i vår närhet och det som naturen har att erbjuda. Kött, fisk, svamp, bär, grönsaker, örter och andra godsaker. Back to basic, så att säga. Vi tar sikte på att vara en urbansk finkrog med nordiska rätter på menyn, säger Andreas som anser att satsningen ligger rätt i tid och i fas med Valla Berså i övrigt.

– Fastighetsägaren har byggt kåken med stort energitänk och det är så vi också ser på det här projektet. Det finns en plan att uppföra olika odlingar här utanför, med bikupor och annat trevligt. Det kan också bli en vinterträdgård där vi i så fall kan förlänga säsongen för de som vill sitta ute och äta.

Restaurangens namn blir Jord och startskottet är planerat till slutet av september.

Till att börja med kommer man att ha öppet kvällstid mellan tisdagar och lördagar och ha plats för cirka 50 gäster inomhus.

– Naturen har alltid varit en livsgivare till oss människor. Vi tyckte att namnet passade bra, säger Andreas Landén som har en förkärlek till viltkött i form av hjort, vildsvin och älg.

– Och varför inte björn, fortsätter han med ett leende. Vi ska snart ge oss ut på björnjakt i Idre och det är fullt möjligt att det blir ett lyckat äventyr.

Sjuårige sonen Alvar berättar att han gärna tänker gå i pappas fotspår när han blir äldre.

Att sitta med ett spö och hoppas på napp är en stor favoritsyssla.

– Jag ska se till så att de får ordentligt med fisk här inne, säger han och småskrattar.

Andreas Landén, till vänster, öppnar ny krog i Valla Berså tillsammans med kockarna Oskar Gunnarsson och John Persson. Med på ett hörn är också sjuårige Alvar Landén.
Andreas Landén, till vänster, öppnar ny krog i Valla Berså tillsammans med kockarna Oskar Gunnarsson och John Persson. Med på ett hörn är också sjuårige Alvar Landén.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!