Här öppnar banan – 14 meter upp

Åtta meter upp i luften, eller varför inte fjorton? I månader har Hanna Westberg Åhlfeldt och Mattias Åhlfeldt jobbat med att bygga Linköpings höghöjdsbana som har premiär lördag 15 april.

"Lagbanan är i princip omöjlig att gå själv så man får ta hjälp av varandra" säger Hanna som går banan tillsammans med praktikanten Olga.

"Lagbanan är i princip omöjlig att gå själv så man får ta hjälp av varandra" säger Hanna som går banan tillsammans med praktikanten Olga.

Foto: Jennifer Berg Eidebo

Linköping2017-04-14 13:30

Lianer och linbanor, balansbrädor och klätternät. Besiktningsmannen flyger fram över banans alla hinder och är nöjd när han kommer ner till marken.

– Så här snabba är inte ens vi, säger Hanna Westberg Åhlfeldt som grundat banan tillsammans med Mattias Åhlfeldt.

Besiktningsmannen från Tyskland godkänner banan. Nu är allt redo för de första gästerna.

– Det känns lustigt, allt de senaste månaderna har lett fram till det här, säger Hanna.

Hanna och Mattias har företaget HaMa Adventures där höghöjdsbanan i Vidingsjö motionscentrum ingår. Trots att de inte marknadsfört öppningen mer än på Facebook så är lördagen fullbokad och 1 100 personer har klickat i att de är intresserade på evenemanget.

– Folk kommer nog hit och kollar, men jag hoppas att det inte blir för fullt, säger Hanna.

På området finns det två höghöjdsbanor, en lagbana och en linbana.

– Svårighetsgraden är densamma på höghöjdsbanorna, det är framför allt höjden som skiljer dem åt. Har man inte gjort något sånt här förut så är den lägre banan tillräcklig för de flesta, säger Hanna.

Det har hon rätt i. Det som såg lekande lätt ut för besiktningsmannen visar sig vara båda läskigt och tungt, i alla fall precis i början. Det svajar i träden och de olika aktiviteterna är sällan stilla. För den höjdrädda kan det vara en utmaning.

– Man måste inte gå hela banan. Det är bra om man har utmanat sig själv, klivit utanför sin komfortzon och är nöjd med sin prestation. Om man är höjdrädd så är det en fantastisk prestation att bara sig upp.

En instruktör är alltid på plats på banorna för att hjälpa besökarna.

– Det roligaste med att vara instruktör är att hjälpa en höjdrädd person att åstadkomma något de inte trodde att de skulle klara. Det är en häftig känsla, säger Hanna.

Besökarna späns fast i selen och säkerheten är hård. Det går inte att vara helt frånkopplad från säkerhetsvajern och om man skulle ramla fångas man upp av selen.

– Det är sällan någon ramlar, man klänger sig fast ganska hårt, säger Hanna.

Hanna och Mattias drev en höghöjdsbana i Stockholm i tre år innan de bestämde sig för att flytta till Mattias hemort Linköping och starta en egen bana.

– Mattias är min andra hälft i företaget och i livet. Vi har gjort allting själva, varenda liten detalj, säger Hanna.

Åldersgränsen för Linköpings höghöjdsbana är åtta år och besökarna måste vara över 140 centimeter för att få klättra upp bland träden. Planen är att banan ska vara öppen året runt.

– Det är roligt att se hur det här har blivit. Vi har jobbat så hårt det blev så bra, det är fantastiskt, säger Hanna Westberg Åhlfeldt

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!