Här odlas växter från Eddans kålgårdar

I en odlingslott i Naturcentrum spirar redan några av de växtsorter som hittades vid utgrävningen av kvarteret Eddan. Och fler ska det bli.

Dåtid i realtid. Trädgårdsmästare Klas Schlichting ska så ärtor, bondbönor, lin och tobak i Naturcentrum som exempel på sorter från Eddans kålgårdar.

Dåtid i realtid. Trädgårdsmästare Klas Schlichting ska så ärtor, bondbönor, lin och tobak i Naturcentrum som exempel på sorter från Eddans kålgårdar.

Foto: Pia Molin

LINKÖPING2015-04-24 09:48

Humle klättrar uppför ett par spaljéer. Nedanför är plantor med smultron, hallon, kamomill och vallmo på gång. Några rader av spånadslin och klätt har såtts. Snart ska även fröer från ärtor, bondbönor, brödvete, korn, olika mållor, bondtobak och virginiatobak i jorden. Allt ska in i en odlingslott på 20 kvadratmeter. Naturcentrums trädgårdsmästare Klas Schlichting väntar bara på att jorden ska få rätt temperatur.

Medeltida odling på nytt

Han är entusiastisk inför att odla de växter som under medeltiden ingick i stadsodlingar i Linköping – och dessutom bara några kvarter från Naturcentrum. Idén kläckte han tillsammans med arkeolog Karin Lindeblad som deltog i utgrävningen av Eddan och intresserat sig särskilt för tidigare generationers trädgårdsodlingar.

– Förmodligen har stadsodling varit mycket vanligare än man tidigare känt till. Oberoende av vilken klass man tillhörde, så ingick odling i hushållningen. Och här blir det nu odling i realtid av det som fanns i dåtid, jättespännande, säger Klas Schlichting.

Det passar också årets tema för Naturcentrums odlingar som är dåtid, nutid och framtid.

Kulturarvsväxter

Vid utgrävningen av Eddan hittades fröer från minst ett 40-tal växter i de medeltida kålgårdarna och avstjälpningsplatser intill dem. En handfull är dessutom är dessutom växter som idag är hotade, till exempel klätt, bolmört, kattmynta, vit kattost och hjärtstilla. Nu är det inte så att det är de frön som grävdes fram i Eddan, som väcks till liv igen. Det är färska fröer av samma sort som används.

– Det är fröer från kulturarvsväxter med betoning på östgötska sorter. Det här ska bli en permanent odling, så första säsongen blir det sorter som tar sig snabbt. Längre fram får det bli mer svårodlade rariteter, säger Klas Schlichting.

I utgrävningen hittades en enda kikärta, något arkeologerna fascinerades av eftersom den inte odlats i Sverige. Nu ska Klas Schlichting försöka med två olika sorter.

Erbjuder pallkrageodling

Stadsodling har börjat bli trendigt, men är således inget modernt påfund. För att försöka få igång odlingar i Linköping kommer Naturcentrum inom kort att lansera ett projekt, där pallkragar ställs ut till allmänhetens förfogande nära Naturcentrum.

– Vi hoppas att det ska bildas en stadsodlingsgrupp och att stadsodling börjar blomstra igen. Fast om det finns något intresse för det bland Linköpingsborna vet vi inte än, säger Klas Schlichting.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om