Det finns en rad olika organisationer som på ideell basis samlar in textilier, möbler och annat för att skänka en stor del av överskottet till välgörenhet.
Myrorna med 34 butiker från Luleå i norr till Malmö i söder är den enskilt största, enligt dess hållbarhetschef Emma Enebog.
– Vi samlade in drygt 8 000 ton textilier under 2016, säger hon. Linköping var en av de enskilt bästa kommunerna med 153 ton. Vi är väldigt tacksamma för invånarnas givmildhet, säger hon.
Myrorna har ingen rankinglista som exakt anger på vilken plats en kommun placerar sig, men Enebog intygar att Linköping slår sig in på topp tio och att man står sig väl i jämförelsen med jämnstora städer.
Enligt siffror som Naturvårdsverket tagit fram slängs cirka 70 000 ton textiler i hushållssoporna varje år, medan den totala insamlingen (här är alla organisationer inräknade) landar på drygt 20 000 ton.
– Det finns alltså mycket mer att göra. Svensken skänker i snitt 2,4 kilo textilier per år. Det är en siffra som kan bli mycket större, menar Emma Enebog.
Martina Johansson, kommunikatör på konsultbasis hos Myrorna, menar att alla organisationer som kämpar för att hjälpa människor som befinner sig i besvärliga situationer i livet gör en fantastisk insats.
– Det är många som jobbar för samma sak, till exempel Stadsmissionen, Erikshjälpen och Röda Korset. Det är härligt att se det engagemang som finns på detta område.
Emma Enebog anser samtidigt att den konkurrens som ändå finns mellan organisationerna är sund.
– Det är bra för Sverige att vi är flera som arbetar mot samma mål. Det gör att fler får upp ögonen för det vi håller på med.
Allt ekonomiskt överskott från Myrorna går till Frälsningsarméns sociala arbete, inte till den kyrkliga verksamheten.
– Det är viktigt att det kommer fram. Det finns folk som tror något annat, säger Enebog och förklarar att Myrorna under 2016 skänkte omkring 30 miljoner kronor som bland annat gick till Frälsningsarméns härbärgen, dagcenter för hemlösa, skyddat boende för kvinnor och barn och språkutbildning för nyanlända.
Sebastian Heine, enhetschef på Myrorna i Linköping, gläds åt de fina siffrorna.
– Det visar precis vad vi som arbetar här upplever, att det finns ett enormt stort engagemang hos Linköpingsborna för den här sortens frågor.
– Man vill helt enkelt hjälpa människor som är utsatta på olika sätt och det känns förstås väldigt bra.