Här lär sig unga att sy och brodera

En hög med gamla kläder, nål och tråd – och en hjälpande hand. I veckan pågår Folk craft camp på Hemslöjdsgården i Linköping.

Sama Mahmoud Nejad broderade  "hålla ut" och "överleva". Det ska hon sätta på sin mobilväska för att peppa sig själv under långa springturer.

Sama Mahmoud Nejad broderade "hålla ut" och "överleva". Det ska hon sätta på sin mobilväska för att peppa sig själv under långa springturer.

Foto: Lotta Hofström

Linköping2018-06-21 05:00

– I år satsar vi på återbruk och bärbart budskap. Att man broderar text som man vill förmedla till andra, säger hemslöjdskonsulenten Nina Bäckman.

Det är hon som, med pengar från region Östergötland, arrangerar lägret som hålls för andra året i rad. Med Folk craft camp vill man erbjuda unga i 20-årsåldern att utvecklas inom hemslöjd.

Till sin hjälp har deltagarna designern Jenny Karlsson samt bildkonstnären och slöjdläraren Mika Liffner som ställer ut verk i utställningen "100 Folk" på Hemslöjdsgården i sommar.

– Jag tycker inte att slöjden är en värld och konsten en annan, utan jag tycker allt är skapande. Jag har en fot i varje. Min ingång i folkkonsten är att alla ska ha råd med konst. Jag har inkomstbaserade tavelpriser, säger Mika Liffner som precis som Jenny Karlsson använder sig av ord i sitt skapande.

En av lägrets övningar var att brodera in ord. Deltagarna fick först skriva valfria ord på lappar och lägga i en burk, och sedan dra två lappar var. Louise Jonsson fick "improvisera" och "nostalgi".

– Jag kan just nu inga fler stygn än raka och korsstygn så jag måste lära mig stjälkstygn, säger hon.

Och snart var Nina Bäckman framme för att ge en hjälpande hand.

– För mig är det så att skapandet brukar vara ett sätt att få utlopp för något - men här känns det som ett inlopp av nya idéer, säger Louise Jonsson.

Deltagarna på Folk craft camp håller på med hemslöjd på fritiden eller har medverkat i olika slöjdkurser.

– Det var på slöjdkursen på onsdagar som jag fick reda på om lägret. Här får man utmana sig själv och prova på sådant man annars inte gör. Det är jättekul att bli inspirerad och hålla på hela dagarna, och inte behöva tänka på att man har massor av annat att göra, säger Sonja Höjerström som broderade in ordet "lugn".

– Det är bra för själen att sitta ner och bara sy metodiskt. Hjärtrytmen går ner. Det här är en otroligt skön kurs där man hinner ifatt sig själv och stressar ned, säger Mika Liffner.

Flera av deltagarna tog med egna kläder att sy om eller göra ännu vackrare med ett broderat budskap. Att återbruka material är en stor trend just nu.

– DIY, do it yourself, är en världsomfattande rörelse. Men återbruk är verkligen inget nytt inom hemslöjden som hållit på i alla tider med att använda material flera gånger, säger Nina Bäckman.

Tre tips för att sy och återanvända kläder Hemslöjden

1. Var inte rädd för att göra fel. Det går alltid att göra om.

2. Gräv där du står. Börja med kläder som du vill spara, men som inte passar. Gör om dem så de blir favoritplagg.

3. Använd din fantasi. Tänk inte "Det går inte", för det gör det oftast. Finns det en vilja så finns det en väg.

Källa: Bildkonstnären och slöjdläraren Mika Liffner

Verkar för att bevara och förmedlar kunskap om slöjd samt stimulera intresset för slöjd.

I varje län finns en länshemslöjdsförening med tillhörande lokalföreningar.

Inom föreningarna finns en gedigen kunskap om slöjd och dess lokala särdrag.

Verksamheten består av kurser, utställningar, slöjdcaféer, resor, föreläsningar, Slöjdklubben och slöjdläger.

Källa: Hemslöjden i Östergötland

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!