Här lär sig barnen programmera

På Summer code camp lärde sig barnen att programmera. Men även föräldrarna fick besöka lägret för att delta i en föreläsning om hur viktig digitalkompetens är för barnen.

Karin Nygårds förstår att det kan kännas svårt för föräldrarna att hjälpa barnen med programmering hemma.

Karin Nygårds förstår att det kan kännas svårt för föräldrarna att hjälpa barnen med programmering hemma.

Foto: Hedda Themner

Linköping2018-06-21 20:45

Runt 40 föräldrar var på plats i föreläsningssalen och lyssnade när Karin Nygårds berättade om programmering i skolan. De var intresserade, antecknade, fotade, filmade och skrattade.

– Min bok " Så funkar internet" står på hyllan för 6 till 9-åringar på biblioteket. Men egentligen riktar den sig till 40 plussare, säger Karin Nygårds och föräldrarna skrattar högt och igenkännande.

Samtidigt som lägret för barn mellan 7-12 år var inne på sina sista timmar pågick föreläsningen i byggnaden bredvid. Barnen slipade på det sista av projekten som sedan skulle visas upp för föräldrarna.

Karin Nygårds berättade först om sin resa till att utbilda i hur man utbildar programmering. Därefter gick hon över till vikten av digital kompetens hos barn i vårt samhälle.

– Vi har teknik överallt i dag. Barn använder den och tänker inte på det. Därför är det viktigt att vi ger dem en medvetenhet om hur det fungerar i grunden. För att de i framtiden ska kunna producera egen teknik, och för att de ska vara kritiska användare. Det är svårt att vara källkritisk om man inte förstår hur delningsfunktionerna fungerar, säger Karin Nygårds.

En annan viktig punkt på föreläsningen var skolans roll. Från den första juli i år finns digital kompetens med i de obligatoriska kunskaperna för grundskolan. Det finns kunskapsmål för årskurs 1 till 3, 4 till 6 och 7 till 9.

– När man lär ut till barn i lågstadiet kan det handla om att programmera varandra att gå en bana till exempel. Det behöver inte vara något tekniskt element med, berättar Karin Nygårds för föräldrarna.

En förutsättning för att barnen ska lära sig är att lärarna kan lära ut. Karin Nygårds berättade att det är en orolighet som ofta kommer upp bland lärare. Men det finns hjälp för lärarna att få, på gratis internetsidor till exempel. Hon har även varit med och tagit fram en distansutbildning för högstadielärare, som har lite högre krav på kunskaperna de ska lära ut.

Att barn sitter mer och mer stilla är något många oroar sig för. Karin Nygårds menar att det går att lära in kompetenserna utan att sitta vid en dator för de yngre.

– Men jag tror också att istället för att vi stänger av skärmarna helt och bara förbjuder det, så ska vi vara öppna mot eleverna och lära dem att få ett bra förhållningssätt till tekniken, säger Karin Nygårds.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om