Snart kan skolan byggas – men blir det hotell också?

Kungsbergsskolan ska rivas och ersättas av en ny skola för 975 elever. Men vad som ska byggas på resten av tomten är fortfarande oklart – hotell, kontor eller gymnasium.

Så här ska den nya Kungsbergsskolan se ut från Kungsbergsparken. Byggnaden med glasfasader till vänster i bild kan bli kontor, handel eller skola.

Så här ska den nya Kungsbergsskolan se ut från Kungsbergsparken. Byggnaden med glasfasader till vänster i bild kan bli kontor, handel eller skola.

Foto: Arkitema Architects

Linköping2021-02-17 16:50

De politiska turerna kring Nya Kungsbergsskolan har varit många och skolbygget har fått skjutas upp flera gånger. När planerna på en ny skola presenterades 2016 var målet att den skulle invigas 2022. Nu är planen att börja bygga skolan 2023 och inviga den 2026. 

Bygget förutsätter att en ny detaljplan för området antas. På onsdagen togs ett steg i den riktningen. Då beslutade samhällsbyggnadsnämnden att skicka detaljplanen på granskning – det är det sista steget innan den kan antas.

Oenigheten mellan partierna har framför allt gällt storleken på skolan. Ursprungsförslaget från den dåvarande majoriteten med S, MP och L handlade om både högstadium och gymnasium med sammanlagt 1 800 elever. Förslaget inrymde även Kulturskolan.

L hoppade sedan av det förslaget med motiveringen att det inte är bra med så stora skolor, där elever riskerar att bli anonyma. Oväntat nog var det då S och M som gjorde upp och beslutet landade på ett högstadium för 900 elever. När Alliansen sedan kom till makten bantades skolplanerna ytterligare till 775 elever – men när detaljplanen nu börjar bli klar är det plats för 900 högstadieelever och 75 särskoleelever.

undefined
Mot Drottningtorget (till vänster i bild) planeras tre sammanhängande byggnader. Vad de ska användas till är ännu inte bestämt. Den nya högstadiebyggnaden byggs i vinkel runt en skolgård.

Högstadiet ska ligga längst in i kvarteret, tillsammans med en stor och en liten idrottshall. Mot Drottningtorget planeras fortfarande de tre byggnader som ursprungligen var tänkt att bli gymnasium. Vad de ska innehålla nu är oklart. Den politiska majoritetens inriktning är att det ska bli kommersiella verksamheter som kontor och hotell, men detaljplanen tillåter även skola. Byggnaderna skulle kunna rymma en gymnasieskola för cirka 600 elever.

Frågan om innehållet ser ut att bli upp till det kommunala företaget Lejonfastigheter att lösa. Lejonfastigheter ska bygga högstadieskolan, men den går inte att färdigställa utan att samtidigt bygga husen ut mot Drottningtorget.

– Vi kan inte ha en byggarbetsplats intill 975 barn på en skolgård. Vår plan är att först bygga ett parkeringsgarage under hela kvarteret samt idrottshallarna, som till hälften ska vara nedgrävda. Därefter bygger vi stommen till skolan. Men sedan måste vi bygga den andra stommen, säger Erik Styrenius, fastighetschef på Lejonfastigheter.

undefined
Nya Kungsbergsskolan ska få plats för 900 högstadieelever och 75 särskoleelever.

Lejonfastigheter bygger och äger normalt sett endast fastigheter för kommunal verksamhet.

– Vi får se om vi bygger själva eller hittar en partner. Innan vi bygger kommer vi att hitta någon som ska köpa eller hyra byggnaderna. Vi kan inte bygga utan att veta vad de ska användas till. Det skulle kunna bli skola, annan kommunal verksamhet, kontor eller hotell, säger Styrenius.

undefined
Mot Drottningtorget planeras byggnader med glasfasader i 4–6 våningar.

Kungsbergsskolan vållar fortfarande politisk oenighet. Vid samhällsbyggnadsnämndens möte på onsdagen protesterade S mot att det inte blir två fullstora idrottshallar och att detaljplanen inte ger möjlighet till omsorgsboende.

– Vi tycker också att det är olämpligt att tillåta hotell och kommersiell verksamhet intill en skola. Men vi röstar ändå inte emot majoritetens förslag. Det viktigaste för oss är att skolbygget inte sinkas ytterligare, kommenterar Mari Hultgren (S).

Även SD röstade för, trots invändningar. Partiet ville ha en mindre skola för 750 elever.

Tidigare var det tänkt att kulturhistoriskt värdefulla skolbyggnader från 1940-talet skulle q-märkas och bevaras. Men nu anses de vara alltför svåra och dyra att rusta upp och därför tillåter den nya detaljplanen att de rivs.

Kungsbergsskolan

Detaljplanen går nu ut på granskning och kan därmed antas senare i år. Lejonfastigheter hoppas kunna börja bygga 2023 och att skolan blir färdig 2026.

Detaljplanen rymmer en högstadieskola för 900 elever och en särskola för 75. Därtill finns 17 000 kvadratmeter där användningen ännu inte är bestämd. Det kan bli kontor, hotell och handel. Detaljplanen tillåter också en gymnasieskola med plats för 600 elever.

Den gamla skolan ska rivas, trots att delar betraktas som kulturhistoriskt värdefulla.

Karta: Nya Kungsbergsskolan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!