Ny lösning ska minska antalet självmord

Två speciella rum. Ett kontrakt och ett nödnummer. Sedan en tid finns det en ny lösning på psykatriska kliniken. Syftet? Rädda liv.

Sedan i september i år finns det två platser för självvald inläggning. När projektet började i maj förra året fanns det bara en. Både Mickaela Järlefalk och Josefin Vikström Eckevall säger att de fått mycket positiva reaktioner.

Sedan i september i år finns det två platser för självvald inläggning. När projektet började i maj förra året fanns det bara en. Både Mickaela Järlefalk och Josefin Vikström Eckevall säger att de fått mycket positiva reaktioner.

Foto: Frida Glenning Ströberg

Linköping2022-11-23 05:00

Sedan i maj 2021 finns två platser på US där patienter kan lägga in sig själva genom att ringa ett speciellt telefonnummer. Platserna är till för personer som riskerar att skada sig själva.

– Det är patienter som snabbt behöver komma in för att stoppa en negativ utveckling. Där det vänder snabbt. Då ska de här platserna fungera som en säker plats, där det finns någon att prata med. Det är också en patientgrupp där tvångsvård kan försämra tillståndet, vilket gör att vi vill undvika det, säger specialistläkaren Josefin Vikström Eckevall.

Många har emotionellt instabilt personlighetssyndrom (EIPS), det som tidigare kallades borderline, men man behöver inte ha en diagnos för att vara aktuell.

– Vi får internremisser från andra delar av psykiatrin, då tittar vi på om de uppfyller kraven. Om patienten gör det, så får den komma till oss för bedömningssamtal och får sedan betänketid om de vill ha möjligheten till självvald inläggning, säger DBT-terapeuten Mickaela Järlefalk, som varit med sedan projektet inleddes på US.

undefined
"Vi vill öka patientens delaktighet så att den övar sina egna färdigheter i att hantera sitt mående", säger DBT-terapeuten Mickaela Järlefalk.

Därefter måste patienten skriva på ett kontrakt. Det är en krisplan där vårdpersonalen och patienten gemensamt kommer fram till vilka mål som patienten ska uppnå, vilka strategier som passar bäst för just den individen och vilka tecken som kan tyda på att läget håller på att försämras.

– Vi utgår från patientens färdigheter och säger inte åt dem vad de ska göra, men kan ge förslag på verktyg att använda, som att sänka kroppstemperaturen vid ångest, säger Mickaela.

Sedan är det upp till patienten att bedöma när det är dags. I nuläget har ungefär 30 patienter rätt att lägga in sig. De var redan tidigare anslutna till specialistpsykiatrin, hade återkommande inläggningsbehov och i de allra flesta fall någon form av emotionell instabilitet eller självskadebeteende. 

– För patienten är det en lätt väg in. De bedömer själva om de behöver läggas in och ringer för att höra om någon av platserna är lediga. Om inte, så kommer vi överens om en strategi, exempelvis att patienten ringer nästa dag och hur ångesten ska hanteras under tiden, säger Josefin.

undefined
"Det här är en patientgrupp vi brinner för", säger specialistläkaren Josefin Vikström Eckevall.

Hur platsen används varierar. Vissa lämnar inte avdelningen, andra går ut och fikar med en kompis eller går till jobbet på dagen. Det viktiga är att de gör saker som är förknippade med positiva känslor. Varje dag har de även rätt till två stödsamtal. Högst tre gånger per månad och högst tre dagar åt gången kan de lägga in sig.

Vad händer om de inte mår bättre efter tre dagar?

– Det har hänt. Då får de hjälp av personalen att söka vård hos psykiatriska akutenheten, säger Josefin.

Självvald inläggning har sedan flera år tillbaka tillämpats i bland annat Nederländerna och Norge. I dag erbjuder de flesta regioner i Sverige möjligheten.

Kommer ni att utöka antalet platser?

– Inte i nuläget. Det behövs inte heller. Symptombilden blir bättre med tiden, så patienterna som är här nu kommer inte att behöva oss sedan och då kommer det nya patienter istället. Så jag tror att det kommer att räcka med två platser, säger Josefin.

Har platserna räddat liv?

– Jag tror absolut att det har räddat liv. Patienterna säger att de önskar att det funnits tidigare. Det finaste är ändå när de säger att det ibland kan räcka för dem att veta att det finns möjlighet att komma in till oss, säger Mickaela.

Josefin håller med. 

– Vi är jätteglada att kliniken valt att satsa på det här.

undefined
US har tagit hjälp av universitetssjukhuset i Lund för att utforma verksamheten. Lund var en av de första i landet att ha självvald inläggning för patienter inom psykiatrin.
Självvald inläggning

Självvald inläggning (SI), också kallad brukarstyrd inläggning, är en relativt ny vårdform som riktar sig till personer med allvarlig psykisk sjukdom och stort vårdbehov.

Metoden innebär att en patient får möjlighet att identifiera sitt eget behov av sjukhusvård, och kan skriva in sig för en kortare vistelse på psykiatrisk vårdavdelning, utan att först bedömas av vårdpersonal. 

SI är implementerat i 18 av Sveriges 21 regioner, dock varierar verksamhetens utformning.

Källa: Socialstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!