Vi träffas vid det som kallas Valla salamanderdammar några hundra meter från Vallastaden. Här har den större vattensalamandern en perfekt miljö att leva i.
– Det finns ett nätverk av livsmiljöer som är olika bra olika år. Det gör att den förhoppningsvis ska finnas här i många år framöver, säger Gunnar Ölfvingsson.
Just den här dagen ser vi inga vattensalamandrar, men under maj månad finns möjligheten att uppleva det spektakulära parningsspelet. En bra pannlampa är bra att ha med sig ut i vår- och försommarkvällarna när leken pågår. Gunnar Ölfvingsson tipsar om att gå försiktigt längs kanten vid dammarna och spana.
– Det är ett så kallat arenaspel där hanen visar upp sig både för andra hanar och för honorna som finns i närheten. Det är häftigt att se, säger Gunnar Ölfvingsson som påpekar att arten är fridlyst och att det är förbjudet att fånga in salamandrarna.
Linköpings kommun har tack vare bidragspengar gjort insatser under flera års tid som ska gynna den större vattensalamandern. 2017 gjordes en stor inventering där 90 av de cirka 150 dammarna som finns på kommunal mark kontrollerades.
– Vi hittade salamandrar i 28 av dammarna på våren. I augusti var vi tillbaka och hittade larver i 20 dammar, ett bra resultat, berättar Gunnar Ölfvingsson.
I vintras och i våras restaurerades ett antal dammar i Linköpingsområdet och nyligen klubbades ett lokalt åtgärdsprogram för framtiden.
– Bland annat pekar vi ut ett antal viktiga kärnområden runt om i Linköping som vi ska jobba extra med framöver, säger Gunnar Ölfvingsson.
Den större vattensalamandern är strikt skyddad med EU-direktiv, men anses inte som hotad av SLU Artdatabanken och runt om i Linköping finns den på flera ställen. Frågan är varför kommunen lägger så mycket tid och pengar på en art som inte är i omedelbar fara.
– Dels är den skyddad i ett nationellt och internationellt perspektiv, dels är den en slags symbol för den här typen av miljö, dammar och småvatten har minskat kraftigt på grund av bland annat utdikningar och torrläggningar. Där vattensalamandern finns trivs också väldigt många andra arter, säger Gunnar Ölfvingsson.
Namnet till trots är den större vattensalamandern som vuxen bara knuten till vatten från april till juni. Resten av tiden tillbringar den på land, i gräsmarker bland död ved, stenrösen och liknande.