Chansen: Här kan du förbereda dig inför EU-valet

Enligt Utrikespolitiska föreningen i Linköping betalar östgötarna 2,5 miljarder kronor för Sveriges EU-medlemskap – trots det är valdeltagandet lågt. Nu arrangerar föreningen en EU-debatt för att öka intresset. "Vi skickar iväg nästan en simhall om året till EU", säger föreningens Anders Riedenfalk.

Linköpingsartisten Gift Blessing leder ett EU-event på Agora i Skäggetorp den 21 maj och den 16 maj arrangerar Utrikespolitiska föreningen en EU-debatt på Forumteatern i centrala Linköping.

Linköpingsartisten Gift Blessing leder ett EU-event på Agora i Skäggetorp den 21 maj och den 16 maj arrangerar Utrikespolitiska föreningen en EU-debatt på Forumteatern i centrala Linköping.

Foto: Daniel Kwon

Linköping2024-05-15 12:00

Om mindre än en månad går valet till Europaparlamentet av stapeln i Sverige och valrörelsen har på allvar kickat igång. I Linköping märks detta på flera sätt. På torsdag, den 16 maj, arrangerar Utrikespolitiska föreningen i Linköping en EU-debatt på Forumteatern och Kårhuset Kollektivet. Förutom att lokala EU-kandidater närvarar för att prata med väljare skickar samtliga av riksdagens partier en ledamot från utrikesutskottet som representant i debatten. Linköpingsbon Emma Berginger (MP) är en av debattdeltagarna.

undefined
Anders Riedenfalk från Utrikespolitiska föreningen i Linköping konstaterar att vetskapen om EU-valet är lågt, trots att Linköpingsborna och östgötarna bidrar med stora summor pengar till Sveriges EU-medlemskap.

– Det här är den största EU-debatten som kommer att arrangeras i Linköping. Få känner till eller kan så mycket om EU-valet så det behövs mer information och kunskap om vad de olika partierna önskar verka för inom EU. Linköpingborna bidrar med nästan 850 miljoner kronor till EU-medlemskapet så man kan ju fråga sig vad vi får för de pengarna. Vi skickar iväg nästan en simhall om året till EU – om man ska vara lite konkret, säger programansvariga Anders Riedenfalk.

Sveriges EU-avgift för år 2025 är cirka 52 miljarder kronor.

– Om man gör en uträkning för hur mycket det blir per yrkesarbetare som betalar skatt i Sverige så kommer man upp i de andelarna för Linköping. Det kan göra att folk förstår hur mycket det kostar, säger Anders Riedenfalk.

undefined
Miljöpartiets riksdagsledamot, Emma Berginger (MP), är en av de ledamöter från utrikesutskottet som deltar i debatten den 16 maj.

För hela länet handlar det, enligt föreningen, om cirka 2,5 miljarder kronor.

Vad anser du att östgötarna får tillbaka från EU?

– De som förespråkar EU lyfter fram att vi har lättare att komma åt de här marknaderna och att vi har gemensamma regelverk. För näringslivet innebär det att det blir enklare att göra affärer, säger Anders Riedenfalk.

Vad tänker du kring att valdeltagandet är så lågt?

– För vanligt folk handlar det inte om en sänkt eller höjd skatt, det finns inte direkt några brinnande frågor. Min uppmaning till politikerna är att förtydliga vad vi ska ha EU till, vad Sveriges roll är och varför det är viktigt för medborgarna.

undefined
Julie Tran (C) hoppas att eventet på Agora ska leda till att ungdomar i Skäggetorp får ett större intresse för EU-valet.

Ett annat EU-event hålls på Agora i Linköpingsstadsdelen Skäggetorp den 21 maj. Här är det den lokala EU-kandidaten Julie Tran (C), ABF och Studieförbundet Vuxenskolan som är arrangörer. Den som leder programmet är Linköpingsartisten Gift Blessing.

– Syftet är att öka valdeltagandet i områden som är socioekonomiskt utsatta. Vi har sett statistiken och önskar inte få samma låga valdeltagande som 2019. 55 procent i hela Sverige är för lågt men bland unga med utländsk bakgrund, i socioekonomiskt utsatta områden, är det ännu lägre, säger Julie Tran.

– De deltagande partierna och arrangörerna har enats om att det inte ska vara en debatt som man ser på tv, utan frågeställningarna syftar till att besökarna ska förstå vad EU är, på vilket sätt deras deltagande är viktigt och hur EU påverkar deras vardag, fortsätter hon.

undefined
EU-eventet som Julie Tran (C) och Gift Blessing står bakom tillsammans med ABF och Studieförbundet Vuxenskolan hålls på Agora i Skäggetorp.
undefined
EU-debatten, den största som arrangeras i Linköping, hålls på Kårhuset Kollektivet i centrala Linköping.

På vilket sätt påverkar EU de här ungdomarnas vardag?

– Man är omedveten om till vilken grad EU påverkar ens vardag och ens liv, men många ungdomar har ambitionen att antingen plugga utomlands eller söka jobbmöjligheter i ett annat EU-land. Det man inte vet om är att det inte alltid varit naturligt att göra de här sakerna utan att ansöka om visum. Det här med studier, Erasmus-programmen, möjliggör också ett utbyte mellan länderna och att man inte behöver betala mer för en utbildning i ett annat EU-land.

Karta: Agora, Skäggetorp
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!