Den kallas för solkartan och finns på kommunens hemsida. Solstrålningen på varje fastighet är kartlagd så att den som vill tillverka sin egen elektricitet snabbt kan få en uppfattning om hur stor yta av solpaneler som krävs.
Syftet från kommunens sida är att väcka intresset för miljövänlig elproduktion.
– Vi har som mål att bli koldioxidneutrala i Linköpings kommun till år 2025 och då handlar det bland annat om att öka andelen förnyelsebar energi, säger kommunalrådet Nils Hillerbrand (MP).
Första gången en solkarta presenterades var för ungefär två år sen, sen dess har flera kommuner hakat på och Linköping blir nu en av ett tiotal som erbjuder tjänsten. Kartan presenterades på en presskonferens där även de kommunägda fastighetsbolagen Stångåstaden och Lejonfastigheter var representerade.
– Vi vill bygga husen så att de ligger geometriskt rätt från början, så att taken är släta och rena på sydsidan. Vi har redan sju anläggningar och planerar fler, men just nu är det bara lönsamt om man också förbrukar elen själv, säger Teodor Hovenberg, energistrateg på Stångåstaden.
Han är engagerad men samtidigt frustrerad över att Stångåstaden missgynnas av skatteregler. De har massvis av stora tak, men det blir inte lönsamt för dem att sälja den el de skulle kunna producera. I deras lägenheter är det hyresgästerna som står för elen.
De lokaler som redan nu är lönsamma att sätta solfångare på är sådana som kräver kyla på sommaren när solen ger som mest energi.
Än så länge bygger kartan på flygmätningar som gjordes 2013 och den täcker ännu inte hela kommunen.
Kartan presenteras som en möjlighet att producera el, även om en solfångare likväl kan producera värme. Där finns dock en intressekonflikt eftersom fjärrvärmenätet är det som i första hand ska förse husen med värme.
Bygglovet för solfångare är gratis.
013-28 03 73