Här kan du få en egen idrottshall

Brokinds gamla skola är till salu. I affären ingår byggnader på sammanlagt nästan 1 500 kvadratmeter med bland annat idrottshall och matsal.

Gott om plats i duschen.

Gott om plats i duschen.

Foto: Mäklarhuset

Linköping2018-11-16 06:00

Skolan togs i bruk redan 1875 och var i drift till 2016, då Brokinds nya skola stod klar.

På den över 10 000 kvadratmeter stora tomten finns en skolbyggnad från 1930-talet med lärarbostad, men också sex nyare hus från 1960- och 1990-talen plus några mindre byggnader. Skolan ligger vid Gamla Kalmarvägen, vackert inbäddad i ett naturreservat med eklandskap och bara ett par hundra meter från Järnlunden.

Den som vill köpa skolan ska lämna in ett skriftligt anbud, men också en plan för vad fastigheten ska användas till. Det är nämligen inte säkert att ägaren, kommunala Lejonfastigheter, säljer till högstbjudande.

– Lejonfastigheter värnar om platsen och att den även fortsättningsvis ska vara till nytta för Brokind och dess invånare. Därför är det av vikt att en potentiell köpare kan visa upp sina intentioner och ambitioner tillsammans med sitt bud, kommenterar fastighetsutvecklare Mikael Hagerfors.

Fastigheten är inte detaljplanelagd, men i översiktsplanen anges att "området bör nyttjas för publik verksamhet som gynnas av ett naturnära läge, exempelvis inom besöksnäringen". En förskola nämns också som en möjlighet.

En orsak till att Linköpings politiker gärna ser någon form av publik verksamhet är att kommunen så sent som 2005 investerade flera miljoner kronor i en gång- och cykelväg, med tunnel under riksväg 34. Den gamla skolan ligger nämligen på andra sidan riksvägen, från samhället sett.

"En investering för framtiden", sade det dåvarande kommunalrådet Gösta Gustavsson (C) när han invigde tunneln – men tio år senare byggdes en ny skola inne i samhället och tunneln tappade rejält i betydelse.

Skolan visas för hugade spekulanter på tisdag och fredag, och enligt mäklaren Johan Rystadius på Mäklarhuset är det redan flera som visat intresse. Vad spekulanterna vill använda skolan till varierar.

– Jag har fått indikationer från olika håll. Det handlar om allt från hyresrätter till äldreboende och LSS-verksamhet, berättar han.

Byggnadernas skick varierar.

– Generellt sett finns det ett underhållsbehov, säger Rystadius.

Anbuden ska vara inne senast 7 december. Om flera anbud bedöms som likvärdiga förbehåller sig Lejonfastigheter rätten till förhandlingar eller auktion. Därefter är det bolagets styrelse som beslutar vem som får köpa Brokinds gamla skola.

På området finns sju skolbyggnader plus tre mindre byggnader.
På området finns sju skolbyggnader plus tre mindre byggnader.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!