Upplev kanalen från cykelsadeln

Vandring och löpning i alla ära. Men trefaldiga SM-vinnaren Johanna Palmqvist slår gärna ett slag för att uppleva Östergötland från cykelsadeln. "Man kommer så mycket längre och får se så mycket mer när man cyklar."

På sträckan mellan Berg och Ljungsbro behöver du sällan känna dig ensam. Det är ett populärt stråk för flanörer, hundägare, cyklister, motionärer - och förstås även för båtfolk.

På sträckan mellan Berg och Ljungsbro behöver du sällan känna dig ensam. Det är ett populärt stråk för flanörer, hundägare, cyklister, motionärer - och förstås även för båtfolk.

Foto: Victor Bomgren

Linköping2023-06-19 05:00

Sverige får i sommar sin sjunde nationella cykelled. Det handlar om hela Göta kanal, från Mem vid Östersjön till Sjötorp vid Vänern. Klassningen innebär att "alla sträckor längs kanalen kvalitetssäkras upplevelsemässigt, med fokus på cyklisternas säkerhet och service".

undefined
Hela vägen mellan Berg och Borensberg går det att cykla längs den bilfria kanalbanken.
undefined
Hela Göta kanal har blivit nationell cykelled - den sjunde i ordningen i Sverige.

Men man behöver inte trampa alla de 22 milen – åtminstone inte på en och samma gång.

Mjölbyfödda Johanna Palmqvist inledde sin karriär som tävlingscyklist sent men har hunnit trampat hem tre SM-guld och hon har en favoritsträcka längs kanalen. Hon cyklar ofta och gärna från hemmet i Berg till Borensberg och tillbaka. Totalt fyra mil på bilfri kanalbank.

– Det är en himla trevlig runda. Bra distans, bra underlag och ingen trafik. Särskilt fint är det när man kommer ut ur Ljungsbro. Där är naturen varierad med fantastiska vyer, säger Johanna Palmqvist när vi rullar iväg en vacker försommardag och tar i lite extra för att komma upp för backen vid Brunnby sluss.

Kanalbanken mellan Berg och Ljungsbro är inte bara populär bland cyklister. Här får vi samsas med löpare, vandrare och hundägare.

undefined
Slussar, sjöar, bebyggelse, slättlandskap och skog. En cykeltur mellan Berg och Borensberg bjuder på omväxlande vyer.

Även om det är några backar vid slussarna får rundan ändå räknas som lätt och familjevänlig.

Enda nackdelen är att man stora delar måste cykla samma väg två gånger eftersom det mellan Ljungsbro och Borensberg bara är cykel- och gångväg på en sida av kanalbanken.

– Men det gör inte så mycket. Man ser olika saker på olika sätt när man byter riktning, säger Johanna Palmqvist.

undefined
På sträckan mellan Berg och Ljungsbro behöver du sällan känna dig ensam. Det är ett populärt stråk för flanörer, hundägare, cyklister, motionärer - och förstås även för båtfolk.

Har man inte egen cykel går det bra att hyra. Kafferiet har cykeldepåer både i Borensberg och Berg (vid bangolfbanan).

Och ger man sig ut en varm sommardag finns gott om badmöjligheter längs vägen. I Roxen. I kanalen. I Norrbysjön. I Boren.

– Norrbysjön med sitt turkosgröna vatten och en badplats är en pärla. Det är en bäver som håller till där. Jag har aldrig sett den men sist jag cyklade förbi hade den fällt säkert 20 träd där, berättar Johanna Palmqvist.

undefined
"Kolla vindriktningen innan du ger dig iväg. Det är mycket bättre att starta med motvind så att man får medvind på hemvägen när man är tröttare", tipsar trefaldiga SM-vinnaren Johanna Palmqvist.

Om man väljer att vända i Borensberg finns flera trevliga ställen att vila benen på och få sig något i magen. Glasbruket med Motala Ström på ena sidan och Göta kanal på andra är ett alternativ. Kafferiet ett annat. Och Johanna Palmkvist har en egen favorit.

– Börslycke. Det har både kafé och gårdsbutik där de säljer kola som de gör själva.

undefined
Tävlingscyklisten Johanna Palmqvist har sett mer än de flesta av Östergötland från cykelsadeln. Sträckan mellan Berg och Borensberg längs Göta kanal är en av hennes absoluta favoritrundor.

För den som vill testa längre och lite mer utmanande cykelrundor med Linköping som utgångspunkt bjuder Johanna Palmqvist här på flera alternativ:

Slättrundan.

https://www.strava.com/routes/3093269634113433600

52 kilometer. Linköping-Rappestad-Sjögestad-Luntan-Skorteby-Spärringe-Västerlösa-Björkeberg-Bostället-Linköping.

– "Bostället på slutet" är en av mina mest körda rundor men jag tröttnar aldrig på den. Jag brukar köra mina intervaller här på kvällarna men det passar utmärkt att stanna på Bostället på slutet för en lunch eller fika, säger Johanna Palmqvist.

Vackra rundan. 

https://www.strava.com/routes/3093267392069959680

61 kilometer. Linköping-Hackefors-Bankekind-Värna-Grebo-Bestorp-Sturefors-Kolbyttemon-Vidingsjö-Linköping. 

– Fina vägar nära stan. Vill man fika är man nära Stafsäter och kan lägga till några kilometer för att få en kopp kaffe och en glass.

Jobbiga rundan.

https://www.strava.com/routes/27528425 

87 kilometer och 778 höjdmeter. Linköping-Slaka-Skeda Udde-Muggebo-Hökhult-Nykil-Vikingstad-Linköping

– "Tre backar" går söderut, ner till den klassiska Törneviksbacken. Gott om backar är det ont om runt Linköping men här finns tre. Det är dessutom väldigt vackra vägar, tipsar Johanna Palmqvist.

undefined
"Det är en himla trevlig runda. Bra distans, bra underlag och ingen trafik", säger tävlingscyklisten Johanna Palmqvist om att cykla sträckan Berg–Borensberg längs Göta kanal.
Cykeltips i sommar

 Kolla vindriktningen innan du ger dig iväg. 

"Det är mycket bättre att starta med motvind så att man får medvind på hemvägen när man är tröttare", säger Johanna Palmqvist och fortsätter:

"En av de svåraste sakerna för nybörjare är att hitta bra rundor på vägar som inte är så trafikerade. På https://ckhymer.com/rundor/ finns massvis av bra rundor med olika distans och riktning – så att man kan dubbelkolla med vinden. Allt från fikarundor, distans, randonneur (lååånga) och intervall-rundor."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!