– Folk säger ofta att det är brist på vatten i Linköping, men det är inte sant. Det finns många jättefina sjöar med attraktiva strandområden i kommunen, och dem måste vi utnyttja på ett klokt sätt, säger Muharren Demirok (C), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.
Viktiga för utvecklingenFör att länsstyrelsen ska kunna ge dispens från strandskyddet krävs enligt en lag från 2010 att kommunerna i förväg har pekat ut ett antal områden där man tycker att det är rimligt att göra sådana avsteg. Det ska vara områden som är viktiga för landsbygdens utveckling
I Linköpings nya översiktsplan för landsbygden har man gjort just detta. 21 områden i kommunen pekas ut som lämpliga för ytterligare bostadsbyggande, eller utveckling av friluftsliv och turism.
En rättvisefrågaDet öppnar för bostadsbyggande vid vatten på en rad platser i kommunen.
– Det är en rättvisefråga. Om man är väldigt återhållsam med bostadsbyggande vid vatten så är det bara människor med mycket tjocka plånböcker som har råd att bo där. Så vill vi inte ha det, det ska vara möjligt även för andra människor att bo i strandnära lägen, säger Muharrem Demirok.
Bättre befolkningsunderlagGrundtanken är att bostadsbyggandet ska bidra till landsbygdens utveckling genom att ge bättre befolkningsunderlag för skolor och affärer.
Men bostadsbyggande får bara ske i områden där det redan finns bostadshus sedan tidigare, och allmänhetens tillgång till strandlinjen får inte försämras.
Alla som bor på landet är nog inte så förtjusta i att få nya grannar. Tror du att det kommer att bli diskussion om det här?
– Det kommer det säkert att bli. En del människor vill att det ska ske en inflyttning i deras område, för då kan man rädda skolor och annan service. Andra vill inte ha fler människor runt omkring sig, de flyttade ut på landet för att slippa ha grannar inpå sig.
– När det gäller stads- och landsbygdsplanering så finns det alltid en friktion mellan olika intressen. Då får man lyssna på varandra och diskutera saken, säger Muharrem Demirok.