Här kan det bli radhus – för företag

Christer Pernvall och hans två kompanjoner har redan byggt radhus för företag i Borås. Nu vill de bygga i Östra Malmskogen i Linköping – men det kommer att ta tid.

Industriradhus i Borås. Likadana planeras i Linköping.

Industriradhus i Borås. Likadana planeras i Linköping.

Foto: Mogambo AB

Linköping2017-09-05 07:30

I förra veckan fattades ett beslut i samhällsbyggnadsnämnden i Linköping. Beslutet handlar om en teknikalitet i detaljplanen. Normalt får inte ett hus byggas så att ena väggen står på tomtgränsen. Om det ska göras krävs att detaljplanen tillåter radhus – sådana exempel finns många av när det gäller bostäder.

Däremot finns inga sådana för industrilokaler och det är det som Christer Pernvall och hans två kompanjoner Lars Brundin och Svante Elving vill bygga. De driver tillsammans företaget Mogambo utvecklings AB var affärsidé är att bygga det som kallas industriradhus.

De bygger en stor hall och styckar sedan i flera fastigheter så att varje mellanvägg blir en tomtgräns. Det gör det möjligt för en småföretagare att äga sin egen fastighet. För skötsel av ytan framhör huset skapas en samfällighet.

– Vi har byggt åtta huskroppar här i Borås och utifrån det skapat 85 små fastigheter. Det finns ett behov, småföretagare vill investera i sin egen lokal och när de vill avsluta så kan de sälja och kanske till och med få tillbaka det som de investerat i utrustning i fastigheten, berättar Christer Pernvall.

Nu vill Mogambo utvecklings AB prova att bygga den här typen av industriradhus i Linköping.

– Linköping är expansivt och vi tror att behovet finns.

Vilka är ni som ska bygga?

– Det är en väldigt spretig samling av entreprenörer, en från finansbranschen och jag är grönsakshandlare. En är från byggbranschen också.

Hur kom ni på idén?

– Jag vet inte, jag tyckte nog det var tråkigt att bara vara grönsakshandlare och jag ville ha fler projekt.

Ansökan om att få detaljplanen ändrad lämnades in i mars. Nu har det första beslutet fattats, men i det står också att arbetet med att ändra detaljplanen kan inledas först hösten 2018. Att det tar tid beror på att det är många som vill bygga i Linköping just nu.

– Men jag är positivt överraskad av engagemanget från Linköpings kommun, det är bättre än i många andra kommuner, säger Christer Pernvall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!