Här kan alla njuta av naturen

Entréer, vägvisare, toaletter och ramper till bad och fågeltorn. Här är tio tips på tillgänglighetsanpassade naturområden i Linköping.

En funktionsvariation ska inte stoppa människor från att njuta av naturen, menar kommunen. På bilden ett par svarthakedoppingar vid Rosenkällasjön.

En funktionsvariation ska inte stoppa människor från att njuta av naturen, menar kommunen. På bilden ett par svarthakedoppingar vid Rosenkällasjön.

Foto: Peter Jigerström

Linköping2019-06-30 09:00

Sedan tio år tillbaka har kommunen satsat på att göra naturområden tillgängliga för personer med olika funktionsvariationer.

– De flesta blir glada och tillgänglighetssatsningarna upplevs som positiva oavsett om man har barnvagn eller rullstol, säger kommunekologen Sigrid Gustafsson vid Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen.

Inom kommunen finns kunskapen om att bygga tillgängligt.

– Det svåraste är att avgöra vilken grad och typ av anpassning man ska ha var för att den ska komma mest till nytta, säger Sigrid Gustafsson.

Hon tipsar om Naturkartan.se som är en hemsida och app där kommunen presenterar en mängd besöksvärda naturområden, och där man kan ange vilken form av tillgänglighet man vill ha. Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen har även en folder och karta över kommunens tillgänglighetsanpassade naturområden som bland annat finns att hämta på biblioteken.

Tio tips på tillgänglighetsanpassade sommaräventyr:

Viggeby naturreservat i Brokind har badplats med badramp samt grillplatser, vindskydd och vandringsleder.

Snöbryggan vid motorbåtshamnen längs Stångåstråket är en fiskeplats och rastplats med brygga som har rastbord och fågeltorn.

Svartåmynningens naturreservat vid Roxens sydvästra strand har toalett, rastbord och en observationsplats med ramp upp till ett fågeltorn.

Kärna mosse naturreservat har en vandringsslinga med bred spång i dess regnskogslika miljö med bäckar, källor och kullfallna stammar.

Smedstad dammar har sin entré längs Haningeleden. Här finns gångvägar och broar, en stor rastplats med eldstad under tak samt flera mindre rastplatser, parkbänkar och ett dass.

Rosenkällasjön i Tinnerö eklandskap har en parkeringsplats med informationsskylt, rastplatser med eldstad, ett dass samt fågeltorn.

Från parkeringsplatsen vid Sturefors idrottsplats nås Vistkärrets naturområde via en stenmjölsslinga med bred spång, som leder 140 meter rakt ut i vassen till en fågelskådningsplattform.

Vallaskogens naturreservat vid Gamla Linköping har en toalett och upplevelsestig med kontrastmarkerad sarg och sittbänkar.

Vidingsjö motionscentrum har ett två kilometer långt familjespår som är anpassat till rullstol, liksom grillplatser och café med toalett.

Ekängsdalen ligger mellan Vidingsjöskogen och Ullstämmaskogen har p-plats, rastplats med eldstad, dass, vindskydd och plattform för fågelskådning.

Källa: Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!