Flera radhusbyggen planeras i Skäggetorp

Victoriahem planerar för cirka 200 nya bostäder i Skäggetorp. Stångåstaden och Willhem har också byggplaner – och det kan bli en hel del radhus.

Victoriahem vill bygga cirka 200 nya bostäder i Skäggetorp, främst på det som idag är parkeringsytor.

Victoriahem vill bygga cirka 200 nya bostäder i Skäggetorp, främst på det som idag är parkeringsytor.

Foto: Åke Alvin

Linköping2024-06-20 05:00

Sammanlagt kan det bli närmare 500 nya bostäder i Skäggetorp om alla planer blir verklighet. Victoriahem och Willhem står bakom cirka 200 var, medan Stångåstaden siktar på drygt 70.

Längst har Stångåstaden kommit. Där har arbetet med en ny detaljplan pågått sedan 2021 och planen väntas gå ut på samråd i höst. Preliminärt rör det sig om cirka 60 lägenheter samt ett dussintal radhus som ska byggas på parkeringsytorna närmast Nygårdsrondellen.

För Victoriahems del startar detaljplanearbetet nu, efter ett beslut på samhällsbyggnadsnämndens senaste möte. På fastigheten Gulsparven 2 i Skäggetorps sydöstra hörn kan det bli runt 200 nya lägenheter, varav ett 30-tal radhus.

Det tredje aktuella projektet i Skäggetorp berör parkeringsytorna framför centrum, där Willhem ansökt om att bygga cirka 200 bostäder. Ett tiotal av dem kan bli radhus. Där väntas arbetet med detaljplanen starta i närtid.

undefined
Nu inleds arbetet med att ta fram en ny detaljplan för Skäggetorps sydöstra hörn. Victoriahem har planer på cirka 200 nya bostäder där.

Att radhus ingår i alla aktuella byggplaner i Skäggetorp är ingen slump. I dag består Skäggetorp nästan uteslutande av lägenheter, varav 86 procent är hyresrätter och 14 procent bostadsrätter. Från kommunens sida vill man se en större blandning och vill därför att nya projekt även ska innehålla bostadsrätter och småhus.

– Vi har en hög ambition om att fastighetsägarna på olika sätt ska bidra för att Skäggetorp ska upplevas tryggare. Med blandade upplåtelseformer och varierat bostadsbyggande kan fler flytta dit och man kan göra en bostadskarriär inom området, säger kommunalrådet Stefan Erikson (M).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!