Här invigs Trädgårdsföreningens nya verksamhet

16 heltidstjänster, för Linköpingsbor utanför arbetsmarknaden, möjliggörs genom kommunens nya plantskola i Trädgårdsföreningen. Under onsdagen var det invigning.

Moderatpolitikerna Anna Steiner Ekström och Fredrik Lundén klippte invigningsbandet för kommunens nya verksamhet Växtcentrum i Trädgårdsföreningen.

Moderatpolitikerna Anna Steiner Ekström och Fredrik Lundén klippte invigningsbandet för kommunens nya verksamhet Växtcentrum i Trädgårdsföreningen.

Foto: Dennis Petersson

Linköping2021-12-01 21:00

Med en stor sekatör var det arbetsmarknadsnämndens ordförande Fredrik Lundén (M) och Anna Steiner Ekström (M), ordförande i Stiftelsen Trädgårdsföreningen, som klippte invigningsbandet för den nya kommunala verksamheten. I lokalen, där Linköpings Trädgårdshandel tidigare låg, startas nu en arbetsmarknadsinsats inom ramen för miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen.

– Hela syftet med det här samarbetet, mellan nämnden, stiftelsen och förvaltningen, är att både människor och plantor ska kunna växa här. Vi vill minska antalet försörjningsstödstagare och då måste vi ha arbetsliknande platser, förklarar Lundén.

– Det var Thormans som drev verksamheten här tidigare och när deras avtal löpte ut funderade vi över vad vi skulle göra nu. Vi såg den här idén som något mycket positivt, fortsätter Ekström.

undefined
Ann Adenberg, Roger Karamik, Johanna Rydell, Monica Davis, Linn Sandseth och Cecilia Wiklund kommer att sköta driften av kommunens nya verksamhet.

Personalgruppen vid den nya verksamheten består av sex personer. Tanken är att de två arbetsledarna ska ansvara för åtta heltidsplatser var. Arbetsledaren Linn Sandseth förklarar:

– Vi befinner oss i startgroparna och kommer att anpassa arbetstiderna utifrån varje deltagare så vi får se hur många individer som fyller de 16 heltidsplatserna. Tanken är att deltagarna ska börja under januari.

undefined
Här, där Linköpings Trädgårdshandel tidigare låg, kommer kommunen nu att genomföra arbetsmarknadsinsater. "Allmänheten är välkommen in och njuta av odlingarna och miljöerna", förklarar arbetsledaren Linn Sandseth.

Vilka individer är det som ska få jobb här?

– Det är de personer som i dag har försörjningsstöd på grund av arbetslöshet men som har en arbetsförmåga, svarar Lundén.

Under invigningen beskrevs den nya verksamheten "Växtcentrum" som en trädgårdsverksamhet för kommunens behov. Tanken är att det som odlas ska användas till kommunens egna planteringar. Försäljning, till allmänheten, kommer att ske när det finns ett överskott.

– Målsättningen är att det här ska vara en plats för alla Linköpingsbor och vi ser gärna att man kommer hit för att varva ned och njuta av de fantastiska miljöerna, förklarar Sandseth.

undefined
Mikaela Schullström kommer att, från och med den 1 januari, vara direktör för kommunens nya integrations- och arbetsmarknadsförvaltning. "Växtcentrum kommer vara ett av våra skarpa uppdrag", förklarar hon.

När kommunen först meddelade att Linköpings Trädgårdshandel skulle förändras uppstod en oro bland personalen.

– Vid förändringar är det alltid viktigt att vara tydlig, och det kanske var en del otydligheter i början, men nu tror jag att vi skapat en tilltro hos personalen. Fem av sex har valt att stanna kvar, förklarar Lundén.

– I början gick allt så fort och man var rädd att bli arbetslös och orolig för vad som skulle hända här. Nu känns det bättre, och den känslan vill vi förmedla även till Linköpingsborna, fyller Sandseth i.

undefined
Musikevenemang eller konstutställningar, Växtcentrum ska vara en plats för allmänheten. Det säger Ann Adenberg, Linn Sandseth och Annika Nyborg, verksamhetschef på kommunens arbetsmarknadsservice.
Karta: Växtcentrum, Trädgårdsföreningen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!