Staten ger VTI i Linköping fem miljoner kronor om året för att driva Cykelcentrum, ett nationellt kunskapscentrum för forskning och utbildning om cykling.
Enligt infrastrukturminister Tomas Eneroth (S), som klippte bandet vid en högtidlig invigning på måndagen, var det naturligt att placera forskningscentrumet i Linköping.
– Linköping ett föredöme som cykelstad. Och så ligger ju VTI här, med en verksamhet som är världsberömd.
Eneroth menar att cykeln allt för länge fått stå tillbaka för bilen i samhällsplaneringen. Men nu ska cykeln inte längre räknas som ett övrigt fordon, utan som Fordonet med stort F.
– Målet är att Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsnation, en permanent världsutställning för miljösmart teknik. Vi måste vända trenden med att barn och unga cyklar allt mindre. Vi måste bygga bättre infrastruktur och förbättra säkerheten.
Ett område där Sverige är sämre än många andra länder är cykelbanor mellan städerna.
– Där är jag övertygad om att vi kommer att se ökade statliga satsningar, säger Thomas Eneroth.
Eneroth betonar cyklingens betydelse för folkhälsan och han är själv en inbiten cyklist.
– Jag har flera gånger cyklat Insjön runt. Men det kanske man inte borde nämna här, nu får jag komma tillbaka och cykla Vätternrundan!
De fem miljoner kronorna om året räcker för att samordna den cykelforskning som görs, hålla seminarier och sprida information. Men till en rejäl satsning på forskningen räcker det inte.
– Vi är jätteglada över statens satsning, men vi måste få in fler finansiärer. 20–25 miljoner kronor om året skulle vi behöva, bedömer VTI:s generaldirektör Tomas Svensson.
Cykelfrämjandets ordförande Lars Strömgren var med vid invigningen och hans mungipor pekade uppåt.
– Det här kan bli jättebra. Vi har hört så mycket positivt om cykling på olika politiska nivåer, men hittills har det inte varit så mycket handling.
Vad behövs för att det ska bli mer populärt att cykla?
– Det är helt klart satsningar på infrastruktur. Det handlar om att ge cykeln större ytor och öka framkomligheten.
Linköpings miljökommunalråd Rebecka Hovenberg (MP) är inne på samma tankegångar.
– Jag tror mycket på cykellänkarna som vi ska bygga nu, en sorts motorvägar för cyklister. De första blir från Skäggetorp och Ryd in till centrum. Vi behöver också fortsätta att bygga staden rundare och inte så avlång som den har varit.