Här hittar du de godaste svamparna

Nu drar svampsäsongen igång på allvar. Svampexperten Magnus Källberg, Linköpings svampklubb, listar sina favoriter bland klassiska matsvampar och tipsar om var de kan hittas.

Foto:

Linköping2015-08-14 10:01

5. Tegelsopp

- En svamp som jag har upptäckt mer på senare år. Har inte så jättestark smak, det är konsistensen jag uppskattar allra mest. Min man brukar göra god thailändsk svampsoppa på den. Tegelsoppen är ganska stor och köttig. Den blir lite svart när man lagar till den, men jag tycker inte att det gör något.

- Finns ofta i blandsskog vid björkar.

4. Karljohan  

- Väldigt god och fyllig i smaken. Brukar göra soppa på den, men allra godast är den stekt med vitlök.

- Karljohan kan man hitta lite överallt, i olika skogstyper, en av karljohansorterna i ek- och bokskog. Vissa år finns det nästan inga, andra år är det fullt med Karljohan.

3. Smörsopp

- Jag är väldigt förtjust i smörstekt smörsopp med en gräddskvätt. Har en mild fin smak. Ta unga fasta svampar. De stora kan vara ganska mjuka och har ingen trevlig konsistens i munnen. De kan också bli ganska angripna. Men har smörsoppen enstaka larvgångar är det okej. 

- Växer främst i tallskog. 

2. Svart trumpetsvamp

- Klassisk kryddsvamp och smaksättare.  Har en mycket kantarelliknande smak. Jag brukar torka den och smula ner i såser och soppor.

- Trivs ofta med ek och hasselträd. Kan också finnas i granskog, bland annat i Grebotrakten.

1. Kantarell

- Det är smaken som avgör helt enkelt, den är väldigt god.

- Kantareller har inte så specifika krav, utan växer i olika typer av skogar. Det ska gärna vara lite fuktigt. Själv går jag en del i Vidingsjö- och Rydskogen. Vid torra heta somrar kan man leta mer i nordsluttningar där inte solen har legat på.

Magnus generella tips:

- Jag går mest i mossiga blandskogar med gran, tall och björk. Det ska gärna vara lite fuktigt. Exempel på stadsnära skogar är Vidingsjö- och Rydskogen.

Chansen att hitta mycket kantareller ökar om du söker dig till stora skogsområden där inte så många människor går. Till exempel i Kisa, Ulrika och Kolmården. Ta med karta och kompass.   

Om du inte torkar svamparna kan du rensa och skära ner dem i lagom stora bitar. Hetta upp dem i en kastrull. Låt svampen koka i sin egen vätska. Frys in svampen när  vätskan har kokat bort. Sedan kan den tinas upp och användas i exempelvis såser och soppor. 

Bilderna på tegelsopp, karljohan och smörsopp är tagna av Magnus Källberg.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!