Sedan två år tillbaka har sjuksköterskor och undersköterskor, som jobbar rotationsskift mellan dag, kväll och natt, på operationsavdelningen på Linköpings universitetssjukhus fått gå ned från att jobba 38 till 34 timmar i veckan, där resterande fyra timmar schemaläggs som återhämtning. Det innebär att en heltidstjänst för skiftarbetarna består av 89 procent arbete och 11 procent återhämtning.
– Det är det bästa som har hänt. Att de har det här projektet är för min del en stor anledning till att jag kom tillbaka till operationsenheten, säger Malin Arodell som är sjuksköterska på operationsavdelningen i Linköping.
Projektet har pågått sedan vecka 35, 2022 och ska utvärderas i augusti 2024. Testet är ett pilotprojekt som startade efter pandemin för att öka återhämtningstiden och få fler sjuksköterskor att stanna kvar på och lockas till avdelningen. Över 200 personer på Linköpings universtitetssjukhus och Vrinnevisjukhuset i Norrköping omfattas av projektet.
– Från början var det ju ett beslut från politiskt håll. Regionen var intresserad av att titta på hur man kunde möjliggöra återhämtningstid på ett vettigt sätt. Medarbetarna inom sjukvården skulle må väl av lite mer återhämtning. Så jag fick frågan av regionens dåvarande HR-direktör om vår klinik var intresserad av att testa det här, säger Peter Andersson, som var del i projektets uppstartande.
Samtidigt som heltidsanställda sjuksköterskor gick ner från 100 procent (38 timmar) till 89 procent (34 timmar) med samma lön, valde många som arbetade deltid att öka sin arbetstid till heltid.
– För att få testa det här var vi tvungna att lova att vi inte skulle minska antalet operationer, vilket vi har kunnat hålla under hela projektets gång.
Hur har ni lyckats med det tror du?
– Eftersom vårdens bemanning bygger mycket på deltid och partiella ledigheter var det helt enkelt så att det var fler som jobbade deltid som gick upp till heltid (34 timmar) än heltidare som gick ner i tid (från 38 till 34 timmar), så den totala arbetstiden ökade. Utifrån uppföljningar vi gör en gång i kvartalet, där vi utvärderar återhämtning, sjukfrånvaro, stress och schemaläggning ser vi också att alla mätpunkter blivit bättre. Sen är det lättare att lägga schema med mer luft, vilket det blir med fyra timmar mindre i veckan. Uppföljningarna visar på trenden att läget förbättras, sen kan jag inte sitta här och säga att det enbart beror på projektet, för så enkelt är det ju sällan i livet, säger Peter Andersson.
Malin Arodell, som kom tillbaka till operationsavdelningen för ungefär ett år sedan efter att ha jobbat med annat i några år, berättar att den kortare arbetstiden är positiv för arbetsmiljön. Sjuksköterskorna på operationsavdelningen är mer utvilade när de kommer till jobbet, men Malin känner även att de kortare arbetstiderna påverkar henne när hon är ledig.
– Den stora skillnaden är att jag orkar med mitt liv mer. Jag är inte lika trött när jag kommer hem. Min kropp orkar med mer fysiska aktiviteter och jag mår bättre psykiskt. Om jag behöver jobba över så har jag orken att göra det.
Snart ska projektet utvärderas och det är ännu oklart om sjuksköterskorna kommer att få fortsätta jobba 34 timmar i veckan. Anna Cederlöf, som är tillförordnad HR-direktör i Region Östergötland, berättar att regionstyrelsens beredning för personal- och kompetensförsörjning ska utvärdera projektet på ett möte i augusti.
– Verksamheten tycker att det här har varit en succé. De verkar jättenöjda och det är jättekul verkligen.
Efter beredningens utvärdering ska regionstyrelsen bestämma huruvida sjuksköterskorna på operationsavdelningen får fortsätta med samma upplägg som de har nu.
– Jag vet inte åt vilket håll det lutar än, säger Anna Cederlöf.
Malin Arodell vill att projektet förlängs eller blir en permanent lösning.
– Om det försvinner får jag ta mig en allvarlig funderare på hur mycket jag vill jobba. Jag kanske får gå ner i lön och jobba mindre. De ser ju till vårt bästa när de har 34 timmarsveckor och skulle de gå ifrån det så vågar jag inte ens tänka på vad som händer med oss som har valt att vara kvar som regionanställda, säger Malin Arodell.