Bygget har varit igång i nästan ett år, men det är först nu som resultatet börjat synas på riktigt. Högre och högre har den blivit men det är under de senaste veckorna som den orangea byggnaden nått sin slutliga höjd – 40 meter upp i luften.
– Det har tagit ett tag, men nu syns den ordentligt, säger Michael Fahlström, affärsområdeschef för bränslebaserad energi på Tekniska verken.
Den höga cylinderformade byggnaden är en ny fjärrvärmeackumulator, belägen vid Lambohovsleden intill fjärrvärmecentralen. När den blir klar ska den innehålla 33 000 kubikmeter vatten med en temperatur på 90–95 grader. Varmvattnet ska användas vid tillfälliga köldknäppar och jämna ut svängningar i värmeproduktionen – på så sätt är ackumulatorn ett led i målet att Linköping ska bli klimatneutralt år 2025.
Men fortfarande återstår en hel del innan den är färdig. Michael Fahlström berättar att man just nu håller på att isolera taket.
– Man kan se att det är folk uppe på toppen som jobbar.
Nästa steg efter det är att fylla fjärrvärmeackumulatorn med vatten, det ska göras i november. I december fortsätter arbetet med att isolera väggarna och därefter sätts fasadplåten dit.
– Sedan kommer vi att driftsätta den under första kvartalet 2023.
Precis vid fjärrvärmecentralen går ett motionsspår, och det är många som lagt märke till att cylindern kommit på plats. En av dem är Robin Rödin som bor i närheten.
– Den är ju väldigt snygg, säger han ironiskt.
Även på Facebook har folk som bor i området reagerat: "Varför är den så rostig och ful?" undrar en användare.
Men så ska det förhoppningsvis inte förbli. I detaljplanearbetet för byggnaden har kommunen faktiskt ställt krav på att den ska vara estetiskt tilltalande. Förslagen på hur den ska se ut är framtagna i samråd med kommunen och White arkitekter, och den ska utformas så att den smälter in i miljön.
– Det kommer att satsas en del på gestaltningen, säger Michael Fahlström.
Ackumulatorn kommer att klädas med aluminiumlameller som skimrar i brunt och guld, och de ska lysas upp med LED-ljus så att det blir ett ljusspel på byggnaden.
Man behöver inte vara orolig över att man nu kommer ha en ful och rostig byggnad i närheten av där man bor?
– Nej, nej. Det behöver man definitivt inte vara, den är långt ifrån färdig. Den ska få en fin gestaltning, säger Michael Fahlström.