Senaste hyresgästen i Collegium är restaurang Stångs som nyligen öppnade i gatuplanet i ytor som mäter drygt 1 000 kvadratmeter.
– Otroligt roligt att få hit dem som hyresgäster. Deras närvaro betyder mycket för övriga i huset och hela Mjärdevi, säger Alexander Barhanko, kommersiell förvaltare på Castellum.
Emil Colldin, fastighetschef på Castellum, betonar också vikten av Stångs etablering i Collegium:
– Nu finns det två restauranger i fastigheten och det är en av anledningarna till att jag ser stora flöden av besökare framför mig. Folk som kommer hit för att ta en frukost, äta en lunch och kanske genomföra en arbetsuppgift eller ett gruppmöte i samband med måltiden.
Stångs köksmästare och platschef i Mjärdevi, delägaren Jonas Alvin, säger sig vara mycket nöjd med att vara på plats.
– Svinkul att köra igång. Vi har satsat mycket på lokalen och inredningen. Efter att restriktionerna släpptes har det rullat på riktigt bra. Vi har vind i seglen, helt klart.
Camilla Samuelsson, delägare och verksamhetsutvecklare, lyfter fram tillkomsten av olika miljöer i den stora lokalen.
– Det är en detalj som vi lagt stor vikt vid. Genom detta har vi skapat möjligheten att genomföra lunchmöten med exempelvis små eller stora sällskap.
Alexander Barhanko berättar att Collegium rymmer cirka 16 900 kvadratmeter och att omkring 15 900 för tillfället är uthyrt.
– Det är drygt 900 kvadrat, uppdelat på tre olika lokaler, som står tomt. Vi diskuterar för tillfället med flera olika aktörer som visat intresse för att flytta in. Vi får se, något kan hända inom kort
Emil Colldin uppger samtidigt att man inte har någon större brådska med att fylla upp de lediga ytorna.
– Det finns en fördel att inte ha allting uthyrt. Det skapar en större flexibilitet om någon av de befintliga hyresgästerna vill utöka och expandera. Eller om de vill flytta till mindre.
Lena Miranda, vd på det kommunägda bolaget Linköping Science Park, ser en positiv utveckling framför sig. Dels när det gäller just Mjärdevi, men också näringslivet i stort i Linköping och i övriga regionen.
– Det händer väldigt mycket just nu. På många olika fronter. Samhället håller på att återstarta efter pandemin. Samtidigt har vi inte sett alla konsekvenser som covid-19 har och kommer att föra med sig.
När det gäller efterfrågan på lokaler i Mjärdevi är trycket fortfarande hårt, uppger Miranda.
– Suget är påtagligt. Både vad gäller nya arbetsplatser och utrymmen för möten och konferenser, säger hon och fortsätter:
– Att flera fastighetsägare har gjort klart att man vill utöka i Mjärdevi visar på en otroligt stark tilltro till området.
Det är de fyra stora bjässarna i Mjärdevi, Castellum, Klövern, Sankt Kors och Mannersons, som gemensamt har ansökt om en detaljplan för att få bygga 230 000 nya kvadratmeter.
I dag arbetar drygt 7 000 personer i något av Mjärdevis över 400 företag och byggnaderna innehåller cirka 200 000 kvadratmeter.
Om de nya planerna blir verklighet rör det sig alltså om mer än en fördubbling.
Tanken är att förtäta det i dag relativt glesbebyggda området med såväl bostäder och företagslokaler.
– Drömmen är att göra stadsdelen mer levande efter klockan 16, med en mix av boende och företag. Det är min bild av hur det kan komma att se ut om ett antal år, säger Alexander Barhanko.