– Vattenledningen är från 1920 så man kan verkligen säga att den har gjort sitt jobb, säger Peter Wimble, affärsenhetschef för ledningsnät på Tekniska verken.
Trots sin höga ålder hade 103-åringen kunnat ligga kvar i marken ännu längre.
– Ledningars skick beror mycket på jordens beskaffenhet. Den här är gjord i gjutjärn och har klarat sig väldigt bra. Det var egentligen inte akut att byta ut den.
– Men om gatan byggs om i framtiden så vore det tråkigt om vi något år senare skulle behöva komma och gräva upp gatan igen för att byta ledningar.
Vad gör ni med ledningen sen? Slänger ni den? Museum?
– Lite kommer att ligga kvar. Resten kommer att gå till avfall.
Den har gjort sitt.
– Verkligen. Nu hoppas vi att den nya ledningen kan hålla minst lika länge.
Förutom vattenledningar byts också fjärrvärmeledningar ut. Och även de är gamla, nästan så gamla som fjärrvärmeledningar kan vara.
– De är från 60-talet, precis i fjärrvärmens barndom.
Under arbetets gång påverkas framkomligheten något.
– Den här gatan är inte särskilt hårt trafikerad, så det är ju bra. Men det finns ett servicehus dit taxibilar behöver kunna komma fram. Men det har kunnat lösas väldigt bra genom att leda om trafiken via Gasverksgränd. Gående och cyklister har lättare att ta sig förbi.
Men när kan Linköpingsborna vandra i bredd eller sicksacka sig fram på cykel ner mot stationen igen?
– Vattenledningarna kommer att vara klara vecka 21. Sedan kommer fjärrvärmen att ta några veckor till och sedan asfalteras gatan vecka 27.