Konjunkturläget är starkt och det går bra för alla branscher utom jord- och skogsbruk i Östergötland. Det råder stor brist på lärare, vård- och omsorgspersonal, socialarbetare, IT-personal och olika slags byggarbetare. Så kommer det att vara även nästa år. Under de senaste åren har arbetslösheten i hela länet och i Linköping minskat, sakta men säkert. Nästa år ökar dock arbetslösheten lite när de nyanlända ska etableras på arbetsmarknaden, enligt Arbetsförmedlingens prognos.
Tre kommuner har det tungt
I november var arbetslösheten bland inrikesfödda i Östergötland 5 procent och i Linköping 3,5 procent. Bland utrikesfödda var arbetslösheten i länet 29 procent och i Linköping 20 procent.
Östergötland är ett delat län där arbetslösheten totalt ligger mellan 3,5 och 5,9 procent i kommuner som Ydre, Söderköping och Linköping. Tre kommuner sticker ut. I Norrköping, Motala och Finspång ligger arbetslösheten på mellan 10 och 12 procent. Bland annat beror det på många nyanlända.
– De nyanlända är ingen homogen grupp. Vår största utmaning är att hitta rätt kompetens bland de personer som har kompetensen samt att förbereda och utbilda dem som inte har rätt kompetens så att de kan hitta ett arbete, säger Karin Sköld, tf arbetsförmedlingschef mellersta Östergötland där Linköping ingår.
Många importerar arbetskraft
För de långtidsarbetslösa öppnas också nya möjligheter nästa år.
– Många branscher importerar folk eftersom man inte hittar rätt kompetens. Nästa år skapas nya bra utbildningsmöjligheter och då kan långtidsarbetslösa också passa på att höja sin utbildningsnivå samt utbilda sig till det som behövs, säger Inger Schroeder, arbetsförmedlingschef östra Östergötland.
Den offentliga sektorn kräver oftast personal med högre utbildningar vilket är väldigt svårt att tillgodose i dag. Men vissa förändringar är på gång.
– Genom åren har offentliga arbetsgivare skurit alla enkla jobb. Men nu kan vi införa dem igen så att personal med rätt utbildning kan ägna sig bara åt det jobbet. Till exempel en socialsekreterare ska göra bara det och inte tvingas ägna en massa tid åt administration som kan utföras av en administratör. På så sätt frigörs rätt kompetens och det skapas enklare jobb, säger Inger Schroeder.
Bland de arbetslösa i Östergötland har drygt hälften gymnasial utbildning och drygt hälften maximalt nio års utbildning. Bland de med högst förgymnasial utbildning är 26 procent arbetslösa medan 7 procent av gymnasieutbildade är arbetslösa. Totalt är 8,4 procent arbetslösa vilket kommer att öka till 8,7 procent under nästa år. Jämfört med riksgenomsnittet 7,4 procent är Östergötland ett av länen med högst arbetslöshet.