I samarbete med Scandinavian silver eel släpper Tekniska verken årligen ålyngel i både vattendrag och sjöar runtom i Östergötland och Kalmar län. Detta görs för att bevara ålbeståndet som är kraftigt hotat av såväl miljögifter, fiske som vattenkraft. Under tisdagen var det dags för ålyngelutsläpp i Linköping där media, naturföreningar och miljöintresserade ungdomar närvarade.
– Det är en svår avvägning mellan att ha kraftverk och att försöka bevara den biologiska mångfalden, säger Jakob Bergengren, miljöingenjör på Tekniska verken, Linköping.
Totaltsett släpptes det 171 000 ålar i Sverige, därav drygt 126 000 på Tekniska verkens nio olika utsläppsplatser. Stångån i Linköping fick 70 000 av dem.
Åtgärden, som brukade genomföras under sommaren, görs nu på våren. Detta beror på att ålarna i år kommer från Frankrike och inte Storbritannien, som brukade vara fallet. Det är svårare för Sverige att köpa ålar från Storbritannien på grund av brexit.
– Brexit gör att vi inte kan importera levande utrotningshotade djurarter från Storbritannien, säger Richard Fordham, leverantör, Scandinavian Silver Eel.
Den brittiska leverantören menar att ålar som kommer från Frankrike kan löpa en större risk för sjukdomar. Dock är Sverige unikt med att undersöka fiskarna och sätta dem i tre månaders karantän innan de släpps i vattnet.
Innan utsläppet vid Johannelundsbadet hade bilen som transporterade ålarna flera stopp längs vägen, bland annat vid Sturefors och Brokind. Flest ålar släpps i Stångåns mynning vid Roxen för att de ska få en större chans att överleva.
– Efter 15 år vill de vandra tillbaka och simma till Sargassohavet och då riskerar de att hackas sönder i kraftverkens turbiner. Sätter man i dem nära mynningen är risken mindre, säger miljöingenjören.
– När de är fullvuxna kör vi dem till havet, men ålen är en mytisk och hemlig fisk. Man vet väldigt lite om den här arten.
Hur många av de 126 000 ålarna överlever?
– Mellan 10 och 15 procent kommer att överleva till en blankål och simma ut till Sargassohavet.
Förutom Tekniska verken och naturföreningarna fanns det ett par ungdomar på plats. Linnea och Melker är två gymnasieelever som kom för att se när ålynglen släpps ut. Deras intresse väcktes när de gjorde ett gymnasiearbete där de inventerade ål med fiskräknare.
– Vi måste ta hand om de arter vi har, säger Linnea.