Här får sjuka tiggare hjälp

Tiggarna lever ett hårt liv och lider ofta av tandvärk, urinvägsinfektioner och magproblem. Varje torsdagskväll kan de få hjälp på Migrationsmottagningen.

Foto: Mikael Svensson

LINKÖPING2015-11-03 22:00

– I dag hade vi en 82-årig man med hjärtsvikt. Vi har hjälpt honom med mediciner tidigare, och i dag var han i lite bättre form, berättar Jens Wiethege, en av de läkare som jobbar på Migrationsmottagningen.

I Linköping får tiggande EU-migranter stöd genom härbärgen, en lunchservering och mötesplatsen Crossroads. Många av migranterna har problem med hälsan och under en period fick de hjälp av ideellt arbetande läkare och sjuksköterskor på Tinnerökliniken. Ur detta har dagens verksamhet, Migrationsmottagningen, växt fram.

– Vi har mottagning varje torsdagskväll i Stadsmissionens lokaler. Det är den kväll i veckan då EU-migranterna samlas här, och då brukar vi ha 5-6 patienter, säger Jens Wiethege.

Migrationsmottagningen är en del av Region Östergötlands sjukvård, med en egen budget och anslutning till vårddokumentationssystemet Cosmic. Några läkare och sjuksköterskor turas om att arbeta ett par timmar varje torsdagskväll med att ta emot EU-migranter på en mycket enkel mottagning. Det rör sig inte om någon avancerad vård, bara hjälp med det allra nödvändigaste.

– Det vanligaste är nog tandvärk, migranterna har ofta dålig tandstatus. Det kan vi inte hjälpa till med, vi kan bara ge dem smärtstillande och hänvisa dem till Folktandvårdens tandläkarjour i Skäggetorp, säger Jens Wiethege.

EU-migranterna söker för besvär och sjukdomar som uppstår när man lever utomhus, sitter stilla och fryser. Deras hälsa påverkas också av att de äter oregelbundet och ofta saknar tillgång till toalett och dusch. De vanligaste besvären är tandvärk, hosta, urinvägsinfektioner, magkatarr och värk i rygg och muskler. Migrationsmottagningen har också tagit emot gravida kvinnor som behöver hjälp, och ibland vill ha abort.

När Corren är på besök en torsdagskväll är läkaren Jens Wiethage och sjuksköterskan Kerstin Åkesson i tjänst. De tar emot fem patienter som, utöver den hjärtsjuke 82-åringen, söker för tandvärk och hosta.

– Ibland kommer de oss med ganska lindriga besvär och man förstår att de framför allt behöver känna lite trygghet, säger Jens Wiethege.

– På torsdagskvällarna finns det tolkar här på Stadsmissionen, och de känner ofta migranterna. Det gör att Migrationsmottagningen är mycket kostnadseffektiv, det hade blivit dyrare och besvärligare om de hade gått till akuten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om